Nový vládní Euroskop radí, pátrá a informuje o Evropské unii

Praha - Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra představil stránky o Evropské unii v novém kabátě. Podle jeho slov Euroskop nepřináší sice lidem informace na zlatém podnose, ale snaží se jim odpovědět srozumitelně i zábavně na všechno, co je o unii a zejména o blížícím se českém předsednictví Radě EU zajímá. Tvůrci stránek doufají, že jejich nové uspořádání přitáhne víc než dvacet tisíc lidí měsíčně, jak tomu bylo dosud.

Euroskop by měl radit, pátrat a informovat o všem, co je v unii podstatné. Alexandr Vondra připouští, že takový cíl není zrovna jednoduchý - vzhledem k určité nepopulárnosti evropských témat. „Lidé se budou vždy spíš zajímat o témata, která je potkávají v běžném životě, třeba ceny benzinu. Evropská problematika je složitá a velká část rozhodování se odehrává v labyrintu institucí kdesi ve vzdáleném Bruselu,“ uvědomuje si Vondra.

Sexy české předsednictví

„Připravili jsme naprosto exkluzivní produkty - nejen informace o českém předsednictví, ale i monitoring evropské legislativy, který by mohl být zajímavý hlavně pro podnikatele a lobbisty,“ láká ředitelka odboru informování o evropských záležitostech Pavlína Bartoňová.

Dodává, že na stránkách lze najít také analýzy a komentáře unijních záležitostí nebo videa - mimo jiné i pořad Evropské události z ČT24. Zábavnost, kterou Vondra na stránkách přislíbil, pak zastupují třeba audio soubory s hymnami členských zemí nebo soutěž o synonymum výrazu „české předsednictví“, který je podle Vondry „dlouhý, kostrbatý a málo sexy“.

Ti, kterým informace na stránkách Euroskopu připadají nedostatečné, mohou zavolat na bezplatnou telefonní linku Eurofon nebo zajít na jedno ze třinácti regionálních Eurocenter. Obě tyto služby vznikly v souvislosti se snahou zkvalitnit služby poskytované veřejnosti před blížícím se českým předsednictvím Radě EU.