Dálnice D1 je po úterní hromadné srážce plně průjezdná

Koberovice (Pelhřimovsko) - Dálnice D1 je po hromadné nehodě mezi 76. a 77. kilometrem v obou směrech průjezdná dvěma jízdními pruhy. Havárie, při které dva řidiči zahynuli a další dva byli zraněni, se stala v úterý večer kolem sedmé hodiny. Po devíti hodinách ji záchranáři částečně zprůjezdnili; ve směru na Brno se oba jízdní pruhy pro řidiče otevřely po 18 hodinách. Na Prahu byl provoz obnovený ve dvou pruzích po 20 hodinách, ale zůstává tam omezená rychlost jízdy na 80 km/h.

Devětačtyřicetiletý Čech jel s kamionem ve směru z Prahy do Brna a z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, kde se postupně střetl se čtyřmi osobními vozy a dvěma kamiony, uvedla mluvčí policie Hana Kotková.

Smrtelnému zranění na místě podlehl druhý z řidičů kamionu - jednapadesátiletý Litevec, dodala. Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové český řidič při jízdě usnul. Nařízena byla soudní pitva.

Šestatřicetiletý řidič osobního auta byl se závažným poraněním mozku a plic transportován do brněnské nemocnice. O rok starší řidič dalšího osobního auta má podle policie lehké zranění a leží s otevřenou zlomeninou ramenního kloubu v pelhřimovské nemocnici.

Příčiny hromadné nehody šetří pelhřimovští policisté. Nařízena byla i soudní pitva. Škody zatím nejsou vyčíslené, pohybovat se budou v milionech. Vznikly jak na autech, tak na dálnici, kde hasiči museli rozřezat svodidla, aby se vyprošťovací technika mohla dostat k havarovaným vozidlům. 

Minimálně další dvě dopravní nehody způsobili nepozorní motoristé, kteří přijížděli ve směru od Prahy na Brno. Řidiči za tmy nerespektovali výstražná značení a ve velké rychlosti se v nebezpečném úseku snažili předjíždět. Jeden z nich zdemoloval pojízdné značení a cestáři museli dopravit nové. Další podle svědků smetl několik výstražných kuželů. I záchranářům šlo podle mluvčí o život. Naštěstí při těchto nehodách nebyl nikdo zraněn. Policisté odkláněli dopravu ve směru na Čechtice a Pelhřimov.

Dopravní nehody nezpůsobily žádnou ekologickou havárii. Hasičům se podařilo odstranit tok nafty a benzinových olejů, které vytékaly z protržené nádrže jednoho z kamionů. Ropné deriváty se naštěstí nedostaly do vodních toků směřujících do vodního díla Želivka, která vodou zásobuje Prahu.

Podle hasičů jsou nehody v tomto úseku časté. Povodí Vltavy tvrdí, že je v místě nastaven krizový systém, který má za úkol odvrátit hrozící rizika spojená se znečištěním vody. Jediným zabezpečením na dálničním mostě je ale metrové železné zábradlí. Povodí Vltavy žádné inovace zabezpečení nádrže s pitnou vodou ale nechystá. I když by přivítali omezení rychlosti na mostě, žádné konkrétní kroky v tomto směru nepodnikají.

Včerejší den se pravděpodobně zařadí k letošním nejtragičtějším dnům na českých a moravských silnicích. Při pěti vážných dopravních nehodách zemřelo sedm lidí a nejméně šest dalších utrpělo zranění. Zatím nejhorší bilanci má letos středa 13. února s deseti usmrcenými. U čtyřech tragických nehod figurovala nákladní auta, celkem havarovalo sedm kamionů.