Policie vyšetřuje podezřelý prodej armádních pozemků

Praha - Kriminalisté vyšetřují podezřelé rozprodávání armádních pozemků pod cenou v Praze-Kbelích, při němž měl stát přijít o několik milionů korun. Na případ policii upozornili pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří v loňském roce prověřovali hospodaření státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM). Informace přinesla Mladá fronta Dnes (MfD).

Po odhalení černých fondů na generálním štábu a podvodů se zakázkami na ministerstvu obrany tak hrozí armádě další skandál. Ministryně obrany Vlasta Parkanová už odvolala ředitele zbrojařského podniku Milana Hrdinu. Armáda přijala opatření, aby se podobná transakce už neuskutečnila.

Vedení LOM se mělo v letech 2004 - 2006 zbavit celkem 45.000 metrů
čtverečních pozemků a budov za 59,5 milionu korun. "Ve dvou případech
prodal LOM pozemky za nižší ceny, než stanovily znalecké posudky. V pěti z osmi případů navíc nebylo vypsáno výběrové řízení a majetek byl prodán předem vybranému zájemci," stojí ve zprávě kontrolorů, kterou má MfD.

Jeden pozemek s budovami nedaleko kbelského letiště znalec ocenil navíce než sedm milionů, ale vedení zbrojařského podniku jej prodalo za 5,4 milionu korun. Obchod firma uskutečnila, přestože k němu ministerstvo obrany nedalo souhlas.