Mezi Přátele Miloše Zemana se zařadil i čestný předseda ČSSD Klaban

Praha - Bývalý premiér Miloš Zeman má nového Přítele. Mezi členy nově vzniklého sdružení Přátelé Miloše Zemana se zařadil  i čestný předseda ČSSD Slavomír Klaban. Inicionátor a předseda hnutí Miroslav Grégr dnes se Zemanem Klabana navštívili. Klaban svým vstupem tak podpořil hnutí, které se nepřímo vymezuje proti současnému vedení strany a jejímu předsedovi Jiřímu Paroubkovi.

Podle Grégra měl Klaban, který se Zemanem dlouhodobě sympatizuje, jen jednu obavu, totiž aby se ze sdružení Zemanových přátel nestala politická strana. „To jsme dvojhlasně s Milošem Zemanem odmítli,“ poznamenal předseda hnutí s tím, že každá malá nová strana, která dosud vznikla, po určité době zanikla. „Nemáme ani tuto potřebu, chceme být trochu volnější a nebýt sešněrováni stranickými pravidly,“ vysvětlil.

Současný předseda ČSSD Jiří Paroubek na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že na podobný vývoj nemá jak reagovat. „Je to věc pana Klabana, je to organizace, která je blízko k sociální demokracii,“ prohlásil o Grégrově sdružení. Podle něj může ČSSD s podobným spolkem spolupracovat.

Podle Miroslava Šloufa si sdružení klade za cíl odstranit z české politiky její současné kabinetní a zákulisní praktiky. On ani Grégr nevylučují, že se sdružení bude za čtyři roky snažit o zvolení Zemana do funkce prezidenta republiky. Zeman ale v pondělním rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že svoji kandidaturu nevidí jako příliš reálnou - musela by se na ní totiž shodnout převážná část politického spektra, což považuje za nemožné.

Sdružení se nebrání ani například podílu na organizaci výstav, koncertů a podobných kulturních událostí. Mezi triumvirátem zakladatelů je kromě něj a bývalého ministra Grégra také Karel Srp, šéf Jazzové sekce a dlouholetý Zemanův přítel.

Politoložka Vladimíra Dvořáková ale nynější medializaci sdružení pokládá především za snahu poškodit současné vedení ČSSD. „Osobně si myslím, že spíše jde o zviditelňování určitého proudu okolo Miloše Zemana a s taktikou, která by vždy poškozovala sociální demokracii,“ poznamenala.

Miroslav Šlouf
Zdroj: ČT24