Paroubek: Pro ČSSD jsou klíčové volby a poctivá práce, nikoliv cizí tajné schůzky

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se necítí ohrožen tajnými schůzkami bývalých či současných členů ČSSD s Mirkem Topolánkem. Reaguje tak na zprávu serveru týden.cz, podle které Mirek Topolánek tajně vyjednával s Milošem Zemanem. Spolu s Markem Dalíkem a Miroslavem Šloufem údajně jednali o podpoře dalších sociálně-demokratických poslanců pro Topolánkův kabinet. Jiří Paroubek uvedl, že o schůzkách věděl již několik týdnů a nejsou pro něj velkým překvapením.

Na přímou otázku Paroubek odpověděl, že podle svých informací se Topolánkovi nepodařilo získat členy ČSSD na svou stranu. „ Chtěl bych však hovořit o problémech, které jsou důležité a nosné. Nyní se soustředíme na kvalitní stranickou práci a nadcházející senátní volby,“ poznamenal Paroubek.

Paroubek Šloufa ve straně nechce 

Šéf Sociální demokracie by uvítal, kdyby Miroslav Šlouf odešel ze strany. Osobně se však nehodlá v otázce jeho odchodu nijak výrazně angažovat a projednání Šloufova případu nechá na Ústřední kontrolní komisi. „Zda Miroslav Šlouf odejde či zůstane v řadách sociální demokracie je čistě jeho osobní záležitost. Ústřední komise vyvodí nějaké důsledky, nebude to však vyloučení. Chci vyzvat Šloufa, aby se svědomitě zapojil do stranické práce před důležitými volbami,“ řekl Paroubek v pořadu ČT Události, komentáře.

Ústřední kontrolní komise ČSSD bude 22.srpna opět projednávat Šloufovo lobbování za Václava Klause při volbě prezidenta. Komise však případné vyloučení Šloufa může pouze doporučit. Paroubek také reagoval na vytvoření Sdružení přátel Miloše Zemana, jejímž předsedou se stal Miroslav Grégr. V úzké spolupráci se sdružením vidí Paroubek pozitivní vliv pro celou sociální demokracii, se kterou má strana Miroslava Grégra mnoho společného. Předpokládá také, že Přátelé Miloše Zemana budou spolupracovat s ČSSD v nadcházejících volbách.

Dalším tématem bylo přímá volba nového předsedy ČSSD. Volební řád byl schválen na začátku července. Paroubek nový způsob volby plně uznává a vidí v něm jeden z modernizačních prvků, který navíc sám navrhl.