Před ruskou ambasádou stojí tank na protest proti vojenským operacím v Gruzii

Praha - Před ruskou ambasádou v Praze probíhá demonstrace několika desítek lidí, kteří byli včera evakuováni z Gruzie. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas s akcemi ruských vojsk v zemi. S sebou si přinesli papírový model tanku jako symbol odmítnutí vojenského zásahu a žádají veřejné odsouzení ruského postupu.

Na první pohled protest vypadá spíše jako happening. Tank z papíru a kartonu má vyjádřit, že v pražské Bubenči už není pro tank místo - stejně tak jako v Gruzii. Demonstranti také žádají, aby se Česká republika jasně vymezila vůči ruské agresi, zvláště když si připomínáme čtyřicáté výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Zatím byly všechny protesty proti ruské vojenské přítomnosti v Gruzii klidné a bez jakýchkoli incidentů. Stejně tak je tomu i u protestu, který souběžně probíhá na gruzínské ambasádě, kde se podepisují kondolenční listiny za zhruba 174 padlých při vojenských střetech.

Demonstrovat se bude i v Brně 

Protestovat se bude i zítra, do brna před ruskou ambasádu totiž svolala demonstraci gruzínská obec. Akce je prý nahlášená a povolená, začít by měla v 18:00 a potrvá asi hodinu. Má jít o mírový protest.

Účastníci brněnské akce chtějí předat zástupcům ruského konzulátu petici. Nejsou si však jistí, zda se to povede. „Jednak bude po pracovní době, jednak máme zkušenost, že zástupci konzulátu takto komunikovat nechtějí,“ uvedl za pořadatele Vachtang Darchiašvili.

Ten očekává účast několika desítek lidí, a to nejen Gruzínců, ale
také jejich sympatizantů. "Věřím, že přijdou normální čeští občané, které
stav věcí zajímá. Máme mnoho přátel," řekl svolavatel. Pozvánku rozesílají různé skupiny aktivistů, například hnutí Nesehnutí, které se věnuje ekologii a lidským právům.