Krize vězeňství: Vězňů přibývá a není pro ně místo

Praha - České věznice se potýkají s nedostatkem místa pro odsouzené osoby. Těch přitom stále přibývá, v průměru o tisícovku ročně. V současné době je za mřížemi přes dvacet tisíc osob a jejich počet převyšuje kapacity. Situaci komplikuje fakt, že ubývá dozorců. Ministerstvo spravedlnosti chce situaci změnit finančními injekcemi, novými budovami i spoluprácí s podnikateli.

K 18. srpnu eviduje Vězeňská služba 20 313 vězňů. Ještě před čtyřmi lety jich bylo o čtyři tisíce méně. Před nedostatkem místa přitom varují vězeňští představitelé již dlouho. „Pokud to tak půjde dál, překročíme v létě kapacitu našich věznic o 30 %. To by byla krize, za chvíli bychom byli jako v Rusku,“ řekl v únoru pro deník Právo ředitel vězeňské služby Luděk Kula.

Ministerstvo spravedlnosti přitom ještě uvažuje o tom, že se jedné z věznic zbaví. Kvůli havarijnímu stavu chce prodat pankráckou vazební věznici. Vazební služba hodlá požadovat část peněz ze zisku a investovat je do stavby věznice nové. V současné době buduje pro odsouzené nové prostory v Rapoticích, ministerstvo slibuje 1000 nových míst. Do vězení navíc jednorázově investuje 260 milionů korun.

Interview ČT24

Dozorci utíkají, vězni zůstávají a pracují

Kulův úřad se přitom potýká s dalším problémem. Kvůli přeplněnosti a technické zastaralosti věznic odcházejí dozorci. Obávají se nemocí i agrese vězňů. Podle tabulek by mělo odsouzené hlídat 6 800 příslušníků vězeňské služby, chybí jich však téměř pět set. Resort spravedlnosti chystá k příštímu roku navýšit jejich počet na jedenáct tisíc.

Problémy v českém vězeňství by měl změnit i projekt PPP. „Jedná se o partnerství soukromého a státního sektoru, kdy by soukromý sektor zafinancoval novou věznici a po smluvní dobu pětadvaceti až třiceti let by ji provozoval. Stát by zajistil zaměstnance a odborníky a přispíval by na provoz,“ informoval o nové koncepci 1. náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Petr Dohnal.

Vydáno pod