Žalobce Zachystal, který vyšetřoval Kubiceho, skončil ve funkci

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na návrh státní zástupkyně odvolal Michala Zachystala z funkce šéfa speciálního odboru. Odbor měl v Praze na starosti vyšetřování trestné činnosti policistů i příslušníků tajných služeb. Zachystal nestihl včas požádat o novou povinnou bezpečnostní prověrku. Nahradí ho státní zástupkyně Alena Řezníčková. Informaci přineslo dnešní právo.

„Důvodem odvolání pana Zachystala je to, že si nezajistil včas prověrku nutnou pro výkon jeho funkcí. Nadřízená obvodní státní zástupkyně měla navíc výhrady vůči jeho vedení odboru vyšetřování,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Zachystal prý odvolání v podstatě očekával. „Je pravda, že už nejsem náměstkem a že již úseku vyšetřování nešéfuji, ale zůstal jsem i nadále jeho členem,“ uvedl Zachystal. Zachystal přišel i o místo náměstka z prvního pražského státního zastupitelství. Příčinou odvolání může být i jeho dlouhodobá a opakovaná pracovní neschopnost způsobená zdravotními potížemi. 

Zachystal vyšetřoval například bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho kvůli sepsání známé zprávy o prorůstání mafie do politiky. Rozhodl, že stíhán nebude.

Zachystal patří k nejdůležitějším článkům odhalování trestné činnosti policistů a příslušníků tajných služeb. Opozice krok kritizovala a poukazovala na pokračující čistky mezi státními zástupci. Mluvčí ministerstva spravedlnosti se proti výhradám opozice ohradila.