Špatné výpočty zavinily prasknutí lávky přes řeku Jihlavu

Jihlava - Betonová lávka přes řeku Jihlavu měla od konce letošního srpna sloužit jako součást nové jihlavské cyklostezky. Kvůli prasklině bude ale její otevření odloženo. Nehodu zavinily špatné statické výpočty. Novinářům to dnes po jednání s dodavateli řekl primátor Jaroslav Vymazal. Stavba měla být původně dokončena do konce srpna, podle nynějších optimistických předpokladů by stavbaři měli být hotovi do konce října.

Prasklina se v lávce objevila začátkem srpna. Tuto středu začaly na stavbě bourací práce. Mělo by se pracovat v nepřetržitém provozu, nelze však zkrátit některé technologické lhůty. Bude nutné odstranit asi 19 metrů mostního oblouku. „Poslední metr se bude bourat ručně, aby se obnažila armatura, na níž se napojí nová část. Zesílí se armování, použije se vysokopevnostní beton, přibude další kotvení. Celkově se posílí statika mostu,“ popsal průběh prací Vymazal.

Město připravovalo slavnostní otevření cyklostezky označené ve zpracovaném plánu rozvoje cyklistické dopravy jako R04 na 18. září. Sankce za nedodržení termínu jsou podle primátora tvrdé, v řádech milionů korun. „Pro projektanty by to mohlo být likvidační, bude záležet na zvážení radních. Z mého pohledu by se město nemělo hojit, pokud nepřijde o téměř 6,5 milionu korun státní dotace,“ poznamenal Vymazal. Mezní termín je podle něj 15. listopadu.

Cyklostezka začne u brány v ulici Matky Boží, povede Věžní ulicí, parkem u kina Dukla, Tyršovou ulicí a parkem Keťásek, kde projde tunelem k tenisovým kurtům. Lávkou přes řeku Jihlavu se stezka napojí na již existující cyklostezku v ulici Romana Havelky.

Celkové náklady dosáhnou asi 17 milionů korun. Osvětlená lávka povede nad jezem u Českého mlýna, bude dlouhá 45 metrů a široká tři metry. Sklon oblouku lávky by měl vyhovovat i pro pohyb tělesně postižených občanů.