Řidiči si mohou nechat vymazat až tři trestné body

Most - Řidiči, kteří dostali trestné body a rádi by se jich zbavili, mají od příštího týdne šanci. Pokud nenasbírali víc než deset bodů nebo spáchali závažný přestupek, stačí, aby absolvovali kurz na autodromu v Mostě.

Kritici nového kurzu tvrdí, že novela zákona je ušitá na míru mosteckému polygonu a navíc ji prosadil místní poslanec. Poslanec ODS Oldřich Vojíř nařčení odmítá „Materiál vyšel z pracovní skupiny, kde opravdu byli významní představitelé jak dopravy, tak policie.“

Ministerstvo tvrdí, že kurzy může pořádat každý, kdo splní podmínky zákona. Zájemci přitom mohou počítat i se státní dotací. „Most splňuje to, co je v Evropě obvyklé,“ tvrdí Pavel Hanka z Autodromu Most.

Ministerstvo dopravy chce, aby v každém kraji republiky bylo alespoň jedno takové školící středisko. Odpůrci kurzů jsou přesvědčeni, že by měly vypadat jinak. „Pokud by to mělo řešit problém, tak tam v první řadě bude dopravní psycholog a praktická část by probíhala v běžném silničním provozu. Nikoli na smykovém polygonu,“ tvrdí prezident Dopravní akademie Robert Kotál.

Podle lidí z polygonu jsou úvahy o výhodném byznysu mylné. Trestné body už má zhruba půlmilionu řidičů. Do kurzu se jich zatím přihlásilo sto. Navíc zájem o běžné kurzy, po kterých se neodečítají žádné body, je podle lidí z polygonu zatím mnohonásobně větší.