Předseda sněmovny Vlček ocenil záchranáře ze Studénky

Praha - Předseda sněmovny Miloslav Vlček ocenil zhruba dvacítku záchranářů, hasičů, policistů a pracovníků drah, kteří 8. srpna zasahovali u vlakového neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Na programu byl slavnostní oběd, předání pamětní listiny a také prohlídka Poslanecké sněmovny.

Vlček chtěl záchranáře ocenit za práci, kterou při tragické nehodě odvedli. Slavnostního setkání se měl zúčastnit i strojvůdce osudného vlaku Jiří Šindelář, je však stále v pracovní neschopnosti. Strojvůdce z dálky viděl padající most, a díky své pohotovosti zbrzdil vlak o téměř čtyřicet kilometrů v hodině. Sám se schoval ve strojovně. Zabránil tak zřejmě ještě většímu neštěstí a větším ztrátám na životech.

„Na jednu stranu bychom tady raději s ohledem na rozsah neštěstí nebyli, na druhou stranu nás pozornost a ocenění těší. Je to ocenění všech, kteří se podíleli na likvidaci tak extrémního neštěstí,“ poděkoval za všechny Jiří Šindler z HSZ, který záchranářům velel. „Výkon záchranářů považuji za rekordní, protože se podařilo všechny zraněné, kterých bylo několik desítek, vyprostit a ošetřit do jedné hodiny,“ dodal. Šindler vyzdvihl spolupráci policistů, hasičů a záchranářů, ale i dalších pracovníků, kteří se na odstraňování následků tragické nehody podíleli - pracovníci na dispečinku, lidé v nemocnicích, psychologové a v neposlední řadě i samotní účastníci neštěstí, kteří, ač zranění, pomáhali vyprošťovat ty, kteří na tom byli hůře.

Stále pomáhají i psychologové 

Mnozí z více než dvou stovek hasičů, zdravotníků i policistů zažili takovou katastrofu poprvé. Někteří už mají za sebou dubnovou srážku tramvají v Ostravě. S profesionálními záchranáři proto pravidelně pracují psychologové. „Rozebírá se zásah, jak to na ně působilo. Bavíme se i o tom, co budou dělat co jim pomáhá,“ uvedl psycholog HZS Olomouckého kraje David Dohnal. Ostatní se mohou obrátit na veřejná krizová centra. 

V pátek to budou tři týdny od tragické nehody, při které přišlo o život celkem sedm lidí a dalších sedmdesát bylo zraněno. Policie už obvinila z obecného ohrožení dva inženýry společnosti Bögl & Krýsl - Zdeňka Malého a Oldřicha Magnuska. Podle vyšetřovatelů nesou odpovědnost za zřícený most, do kterého mezinárodní rychlík Comenius na vlakové trati ve Studénce na Novojičínsku narazil. Oba pracovníci odpovědní za stavbu prý věděli o statickém narušení konstrukce opravovaného mostu dva dny před neštěstím. Inženýři vinu odmítají. Podle nich byl v době katastrofy most po statické stránce stabilní, proti obvinění podali stížnost.

Nehoda vlaku
Zdroj: ČTK