Ředitelství silnic a dálnic do prosince rozestaví 70 kilometrů dálnic

Praha - Do konce roku začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě se stavbou 70 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Celkem tak letos počet rozestavěných kilometrů přesáhne 200, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Ministerstvo dopravy zároveň popřelo informace některých médií, že dopravní stavby by mohly nabrat kvůli nedostatku peněz zpoždění.

Ve výstavbě je momentálně 97 kilometrů dálnic a 65 kilometrů rychlostních silnic. Nejvíce se staví na dálnici D1 směrem na severní Moravu, na dálnici D8 z Prahy do Ústí nad Labem a také na rychlostní silnici R6 z Prahy do Karlových Varů. Stavět se začne ještě letos  například i jihočeská D3 u Tábora nebo R7 u Chomutova.

ŘSD chce v letošním roce otevřít 44 kilometrů komunikací dálničního typu. Již v dubnu zprovoznilo 12 kilometrů D47 (budoucí D1) u Ostravy, v září se pro motoristy otevře sedmikilometrový úsek D1 u Kroměříže a na stejné dálnici u Lipníka nad Bečvou přibude 15 kilometrů. Zbylých deset kilometrů připadá na R6 u Hostivic.

V posledních dnech se ale objevily v médiích informace, že řada dopravních staveb se kvůli nedostatku peněz zpozdí. Stát totiž do rozpočtu fondu dopravy dá příští rok místo slíbených 45 miliard pouze 38 miliard.

Případné zpoždění a nedostatek peněz dnes ministerstvo dopravy (MD) popřelo. Celkovou sumu, která má jít příští rok na dopravní stavby, podle MD doplní peníze na předfinancování staveb. Stát totiž v minulých letech zaplatil některé stavby a nyní se mu peníze vracejí z EU. Díru v rozpočtu prý vyrovná také letošní přebytek hospodaření fondu dopravy. Stát očekává přebytek ve výši sedm miliard.

Vydáno pod