Strany dostaly volební čísla, s jedničkou kandidují komunisté

Praha - Šest desítek politických stran, hnutí a koaličních seskupení kandidujících v krajských volbách dnes získalo svá volební čísla. S číslem 1 jdou do krajských voleb komunisté, ODS získala číslo 47 a ČSSD 48. Strana zelených obdržela 18 a KDU-ČSL 12. Těmito čísly budou označeny hlasovací lístky a strany je budou moct využít i ve volební kampani. Čísla  vylosovala v Praze Státní volební komise.

„Losování nám přálo, ale jedničky budeme, až se nám podaří posunout některé kraje doleva,“ komentoval los místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Historie se opakovala u Strany Zelených. Po dvou parlamentně volebních osmnáctkách jim dal los číslo 18 znovu. Lidovci zase získali v krajských volbách před čtyřmi lety 12 procent hlasů a los jim dnes určil číslo 12. Největší volební rivaly navíc najdou voliči hned za sebou. „V číslu to není, je to v politice a programu a také v lidech a všechno máme lepší než ODS,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Třináctku, která údajně přináší smůlu, má hnutí Nezávislí. Naopak prý šťastné číslo sedm budou mít v záhlaví hlasovací lístky Volby pro kraj. Svá volební čísla budou po dnešku mít také kandidáti na senátory, jichž jsou dvě stovky. Tato čísla ale v každém z 27 senátních obvodů vylosují na místně příslušných radnicích či magistrátech.

Podle informací ministerstva vnitra letos kandiduje o pět seskupení víc než před čtyřmi lety a o 19 víc než při prvních volbách v roce 2000. Zvýšení tohoto počtu je dáno mimo jiné tím, že některé ze stran a hnutí v některých krajích kandidují samostatně, v jiných v rámci regionálních koalic.

Krajské volby budou společně s prvním kolem senátních voleb 17. a 18. října.

Volební čísla parlamentních stran

  • KSČM - 1
  • KDU-ČSL - 12
  • Strana zelených - 18
  • ODS - 47
  • ČSSD - 48