Kuchtová: Vládu přeci rozbíjí Bursík, u ostatních jde o stres a předsjezdovou kampaň

Praha - Martin Bursík a Dana Kuchtová jsou rivaly od dob, kdy Kuchtová musela odejít z ministerstva školství. Dnes Kuchtová stojí Bursíkovi v cestě k obhajobě křesla předsedy. Tři dny před sjezdem Bursík delegátům vzkazuje: Pokud zvolíte Kuchtovou, odejdu z vlády.

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík dnes ráno v ČT naznačil, že by po zvolení Dany Kuchtové šéfkou zelených odešel z kabinetu. Během dne se k němu připojili i další stávající ministři z nejmenší vládní strany. 

“Cítím to v tuto chvíli jako ultimátum,“ řekla Kuchtová k Bursíkovu oznámení. Bursík by podle ní odcházet neměl. Ten později svá slova zmírnil (z vlády by neodešel, pouze by působení v kabinetu „vážně zvažoval“), protože by prý svým odchodem mohl zkompikovat české předsednictví v Unii.

Rozhodl by se prý podle toho, kam by Kuchtová stranu vedla. Nepochybuje ale o tom, že úplně jinam, než on. „Kdyby se skutečně stalo, že Dana Kuchtová povede Stranu Zelených, tak je to doklad toho, že zvítězil ve Straně zelených jiný politický koncept,“ řekl Bursík. O odchodu by prý v případě tlaku ze strany Kuchtové uvažovali i ministr Ondřej Liška, ministryně Džamila Stehlíková a ministr Karel Schwarzenberg.

Odpovědi před sjezdem

Třídenní sjezd Zelených začíná v pátek v Teplicích a bude trvat 3 dny. O předsednickém křesle se má rozhodnout v sobotu.

„Náš předseda mi vyčítá, že hodlám rozbít vládu. A pak sám vystoupí s prohlášením, že pokud budu zvolena, z vlády odejde. Takže ji chce rozbíjet on sám,“ řekla dnes v rozhovoru Kuchtová. „A co se týče výhružek pana Lišky a paní Stehlíkové, myslím že jde o předsjezdovou kampaň a horké hlavy opět rychle vychladnou. Myslím že v nás všech je teď před volbami stres.“

Ke čtvrtému členovi vlády, ministru zahraničí, který naznačil že své postoje měnit nehodlá, Kuchtová řekla: „Pana Schwarzenberga mám osobně velmi ráda. Je ale kandidátem za stranu Zelených a některé body jeho zahraniční politiky jsou ve sporu s programem naší strany.“

K obavám o roli Zelených ve vládní koalici místopředsedkyně řekla: „Svůj podpis pod koaliční dohodou považuji za závazný. Přesto koalici nepovažuji za nějaký posvátný a neměnný svazek. Pokud se nám v dohodnutých bodech nepodaří postupovat shodně, bude třeba najít jinou variantu spolupráce.“

„Na srdci mi leží především celkové řízení strany,“ uvedla jako hlavní důvod své kandidatury.