Odboráři: Protestovat budeme. S batohem

Praha - Odboráři na zítřek chystají happening před Poslaneckou sněmovnou. Chtějí tak protestovat proti vládní podobě reformy veřejných financí. Jejich zástupci předají předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) batoh s dopisy adresovanými jednotlivým poslancům. V každém dopise jsou otázky od regionálních odborářských buněk, za jejichž volební obvod byl ten který poslanec zvolen.

„Česko reformu veřejných financí potřebuje, ale to, co vláda připravuje, není reforma. Také ji přejmenovala na stabilizaci veřejných financí. Víme, že to není ani stabilizace. Vláda nemluví pravdu. Proto je taky náš happening zaměřen na poslance,” říká Stanislav Antoniv, předseda odborového svazu Stavba. Akce se zúčastní několik stovek odborářů. Někteří budou přímo ve sněmovně sledovat celý průběh projednávání reformy i hlasování jednotlivých poslanců.

Podle odborářů by přijetí reformy přineslo výhody jen movitějším lidem. Dopláceli by prý na ni lidé s průměrnými a nízkými příjmy. „Občané ještě nejsou dostatečně seznámeni s důsledky reformy. Kdyby byli, tak podle mého by odezva veřejnosti byla daleko razantnější a kritičtější. Nemůžeme ale dělat bouři ve sklenici vody. Budeme reagovat na to, jak občané budou důsledky reformy vnímat," míní předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Kvůli reformě se podle něj bude česká společnost polarizovat na bohaté a chudé.

Odboráři poslancům navrhli k balíku reformních zákonů, který zatím ve sněmovně prošel prvním čtením, desítky změn. Prakticky všechny klíčové změny v daních, sociálních dávkách a zdravotnictví, které mají podle vlády zastavit zadlužování státu, chtějí odbory z reformy vypustit. „Podle našich propočtů by po reformě byl v rozpočtu propad asi 140 miliard korun. Ten bude muset někdo zaplatit. Dá se také očekávat privatizace dalších veřejných služeb, která povede například k zavádění školného,” podotýká Josef Středula, předseda odborů Kovo, největšího z odborářských svazů sdružených v ČMKOS.

Proti reformě 23. června demonstrovalo na Václavském náměstí přes třicet tisíc odborářů. Podle Milana Štecha se odbory možnosti další stávky nevzdávají. „Jsme ale realisté a tyto prostředky používáme umírněně. Jsme představitelé zaměstnanců a ti musí být ochotní do stávky jít," řekl dnes v Dobrém ránu ČT.

O podobě veřejných financí už dnes jednal poslanecký klub Strany zelených. Podle jeho předsedkyně Kateřiny Jacques žádný pozměňovací návrh zásadním způsobem nebourá koncepci stabilizačního balíku. O finanční reformě budou ještě v pondělí jednat poslanecké kluby ODS a KDU-ČSL. V deset hodin večer se pak sejdou lídři vládních stran, aby se dohodli na konečném komplexním pozměňovacím návrhu. Ten pak navrhnou na zasedání Poslanecké sněmovny.

Vydáno pod