Nečas: Jednání ředitelky úřadu pro právní ochranu dětí prošetříme

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zahájilo vnitřní šetření k jednání ředitelky brněnského Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí (ÚMPOD) Lenky Pavlové. Pavlová údajně nedodržuje nařízení soudu, který rozhodl o střídavé péči, když na konci srpna nepředala osmiletého syna jeho otci. To, že porušila soudní nařízení, konstatoval i místopředseda soudu Michal Hloub.

Pavlovou, která dříve působila jako právní zástupkyně rodičů, jež se přeli o děti, jmenoval do čela brněnského úřadu ministr Petr Nečas v lednu 2008. Proti jejímu jmenování na začátku roku protestovalo sdružení K213 bojující za práva otců.

Několik členů a sympatizantů právě sdružení K213 dnes chtělo proniknout na tiskovou konferenci, kterou Nečas pořádal ke mzdám a nezaměstnanosti. Muži z K 213 posléze uvedli, že se chtěli Nečase zeptat, jak reaguje na jednání Pavlové. Napsali prý dopis i premiéru Mirku Topolánkovi (ODS), ve kterém mimo jiné uvedli, že ministr Nečas je „slepý, hluchý a zbabělý“ a jmenováním Pavlové brněnský úřad „rozvrátil“ způsobem, který se podle K213 dá přirovnat k „působení záškodnické jednotky“.

ÚMPOD má na starosti vymáhání výživného ze zahraničí, mezinárodní adopce dětí a vystupuje také jako opatrovník dětí v kauzách takzvaných mezinárodních únosů dětí ze smíšených manželství.