Manžel zavražděné Ireny Neffové stanul před soudem, další jednání bude v říjnu

Praha - Pražský městský soud dnes začal projednávat kauzu Roberta Neffa Nováka, kterého žalobci viní z vraždy jeho manželky Ireny Neffové. K zabití své ženy, dcery známého publicisty a spisovatele Ondřeje Neffa, se devětatřicetiletý muž přiznal. Hrozí mu až 15 let vězení. U soudu byla přednesena obžaloba a přečteny svědecké výpovědi. Jednání bylo odročeno na 9. října. Soudce Petr Braun chce vyslechnout další svědky a přečíst listinné důkazy. Není vyloučené, že padne rozsudek.

Obviněný odmítl před soudním senátem vypovídat. Ve svém dřívějším vyjádření uvedl, že spor mezi ním a jeho ženou vyvolala Neffová. Podle jeho slov ho urážela a ponižovala tak dlouho, až to nevydržel. V manželství se podle něj vyskytovalo mnoho problémů a jejich vzájemné roztržky se stupňovaly. „Nebyla schopná konstruktivní dohody,“ dodal. Agresorem prý byla většinou jeho manželka. 

Otec zavražděné ženy Ondřej Neff ani její bratr David s takovým tvrzením nesouhlasí. „Tři neděle vytvářel obraz mé dcery jako narkomanky, která utekla do Ameriky, a teď ze sebe dělá chudáka, který byl týraný,“ uvedl spisovatel. Obviněný podle nich dokázal týdny předstírat a lhát, jak hledá manželku, a může tedy lhát i nyní. Publicista dokonce naznačil, že místo k zakopání těla musel mít jeho zeť vyhlídnuté už předem a vražda se nemusela stát z okamžitého popudu.

Neffová se chtěla s manželem rozvést 

Neffova dcera se prý chtěla s manželem rozvést. „V týdnu před vraždou to oznámila svým přátelům a několik dní nato byla mrtvá,“ uvedl její otec. Bratr Neffové vypověděl, že obviněný na jeho sestru často sprostě křičel a nadával jí. Z výpovědí některých dalších svědků vyplynulo, že Neff svoji manželku pravděpodobně i několikrát napadl. Kvůli možnosti útěku byl poslán v polovině března do vazby. Dnes u soudu řekl, že v ní chce nadále zůstat. I to si však podle Ondřeje Neffa vypočítal. Neuvěřil ani několikerému tvrzení svého zetě, že smrti své ženy lituje.

Neff Novák podle obžaloby zabil svoji o deset let mladší manželku 23. února ve společném bytě po manželské hádce. Po činu ji ve svém voze odvezl do lesa mezi obec Kuchař a Vysoký Újezd na Berounsku. Tam ji zakopal a její osobní věci hodil v igelitové tašce do Vltavy. Po dvou dnech nahlásil na policii, že Irena Neffová zmizela. Svému okolí sdělil, že ji naposledy viděl jít na cvičení. Po celou dobu vyšetřování na internetových stránkách žádal, aby mu lidé poskytli o manželce jakékoliv informace.

Jeden z redaktorů Československého rozhlasu, kteří se podíleli na vysílání po začátku invaze do ČSSR v srpnu 1968
Zdroj: ČT24