Poslanec ODS Juraj Raninec opustil poslanecký klub

Praha - Poslanec ODS Juraj Raninec odchází z poslaneckéhoklubu své strany. Ve sněmovně ale zůstává a bude podle svých slov nadále prosazovat volební program ODS. Oznámil to dnes předsedovi klubu Petru Tluchořovi. Spolu s dalším rebelem z ODS Janem Schwippelem hrozil už minulý týden, že pokud klub nadále povede Petr Tluchoř, odstoupí. Podle nich mohl totiž šéf poslanců vědět o tom, že se Jan Morava snažil sbírat kompromitující materiály na spolustraníky a další politiky. Raninec je pátý poslanec, který od června 2006 opouští svůj klub.

„Jsem přesvědčený o tom, že tato kauza svojí závažností útočí přímo na základy demokratického právního státu, a pokud nebude důsledně objasněna, nelze očekávat, že se v budoucnosti nebude něco podobného opakovat,“ uvedl Raninec v dopise šéfovi klubu Petru Tluchořovi. Členové rebelující frakce kolem Vlastimila Tlustého: Alena Páralová, Raninec a Schwippel se pokusili Tluchoře odvolat 9. září na jednání poslaneckého klubu. Nikdo další je ale nepodpořil a klub tehdy návrh na rezignaci odmítl.

Schwippel své rozhodnutí oznámí nejpozději 23. září

Raninec už dříve uvedl, že pokud se případem nebude zabývat premiér a vláda, nemusel by kabinet podpořit při hlasování o důvěře. Zároveň ale podle něj platí, že je poslanec za ODS. „Jsem pravicový politik a určitě nemám zájem na tom, aby jsem pomáhal nástupu levice k moci,“ řekl. Schwippel své rozhodnutí o případném odchodu z klubu oznámí nejpozději 23. září. V ten den by se mohli zákonodárci ODS sejít před zahájením zářijové sněmovní schůze.

Hana Moudrá, předsedkyně místního sdružení ODS v České Lípě, kterého je Raninec členem, o jeho vyloučení ze strany ani o dalších krocích neuvažuje. „Jiný případ by byl, kdyby Raninec hlasoval s opozicí proti vládní politice,“ řekla. Jeho vystoupení z klubu ji překvapilo.

Odchod Ranince z koaličního tábora dělá velké starosti lidovcům a taky zeleným, kteří mají ostatně podobné problémy jako ODS. Dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková totiž o možném opuštění mateřského klubu taky mluví dost často. „Tato vládní koalice je křehká a každý hlas může znamenat její pád. Pan poslanec zcela vědomě pracuje na tom, aby tuto koalici ukončil, aby ji shodil,“ myslí si 1. místopředseda Strany zelených Ondřej Liška.

Poslanci, kteří od voleb v roce 2006 opustili svůj klub:

  • Michal Pohanka - Z klubu ČSSD a také ze strany vystoupil 25. října 2006, odchod zdůvodnil tím, že na něj předseda poslaneckého klubu Michal Hašek vyvíjeli tlak.
  • Miloš Melčák - Klub ČSSD opustil 7. prosince 2006, jako důvod vystoupení uvedl, že v poslední době čelil silnému nátlaku a zastrašování.
  • Evžen Snítilý - Z poslaneckého klubu ČSSD byl vyloučen 15. února letošního roku poté, co se rozhodl hlasovat v prezidentské volbě pro Václava Klause. Následně byl vyloučen i ze strany, poslanecký mandát si ponechal.
  • Petr Wolf - Poslanecký klub ČSSD opustil letos 21. června. O den později vystoupil i ze strany. Své rozhodnutí zdůvodnil problémy v moravskoslezské ČSSD.
Jan Schwippel
Zdroj: ČT24
Vydáno pod