Entomolog Švácha: Udělali jsme chybu

Praha - Před třemi dny se do Česka vrátil český entomolog Petr Švácha, kterého indický soud už v září zprostil obžaloby z nedovoleného sběru hmyzu. Toho se dopustil v červnu spolu se svým kolegou Emilem Kučerou poblíž národního parku Singalia u Dárdžilingu, když u sebe drželi asi 200 exemplářů vzácných motýlů a brouků, ale neměli povolení pro jejich sběr.

„Návrat byl poměrně klidný. Poslední měsíc jsem bydlel v Dillí na české ambasádě a v podstatě se jenom čekalo na poměrně zdlouhavé, jak už to v Indii chodí, vyřízení formalit,“ říká o poslední epizodě svého téměř půlročního nuceného pobytu v Indii Švácha, který se nyní může vrátit ke své práci v Entomologickém ústavu Akademie věd.

Zatímco ale Šváchu soud nakonec osvobodil, Emila Kučeru odsoudil nepodmíněně ke třem letům vězení. Kučera proto z Indie utekl s tím, že soud byl naprosto nespravedlivý. Kučerův případ byl indickým soudem zvážen podstatně přísněji pravděpodobně proto, že se entomologii na rozdíl od Šváchy nevěnuje profesionálně a spekulovalo se o tom, že brouky sbíral pro komerční využití.

„Protože jsem profesionální entomolog a bylo zřetelné, že jsem materiál nesbíral ke komerčním účelům, tak pro ně bylo příjemnější se mě zbavit a ponechat si Emila Kučeru,“ předpokládá Švácha a zároveň dodává, že podle něj ani Kučera nesbíral hmyz ke komerčním účelům.

Kdo zařídil českým entomologům pozornost indických úřadů, není jasné. „Zadržení bylo na oznámení, ale kdo to původně oznámil lesnickým úředníkům, to není veřejné, to se v soudních spisech neobjevilo,“ uvedl Švácha. Faktem zůstává, že brouky sbírali, aniž by si předtím zařídili důležité povolení.

Proti entomologům svědčily dva zákony

Proti entomologům byly použity dva zákony, které upravují nakládání s divokou přírodou. Prvním z nich je Wildlife Protection Act, který se zabývá především chráněnými územími. Ten podle Šváchy rozhodně neporušili, neboť i když se pohybovali v blízkosti národního parku Singalia, tak na chráněném území nikdy nesbírali.

Druhým zákonem je Biological Diversity Act, který vstoupil v platnost roku 2002 a který entomologové jasně porušili. „Když to řeknu stručně, tak zakazuje komukoliv, včetně Indů, sbírat cokoliv kdekoliv v Indii,“ vysvětluje Švácha a dodává: „Jednoznačně jsme udělali chybu, že jsme se nedostatečně seznámili s indickými zákony.“

Vydáno pod