V okolí Dukovan pokračuje cvičení Zóna 2008

Dukovany (Třebíčsko) - Rozsáhlé cvičení Zóna 2008 dnes v okolí jaderné elektrárny Dukovany pokračovalo nácvikem evakuace osob a jejich následné dekontaminace. V 9:00 byla zahájena evakuace žáků dvou tříd základní školy v Mohelně. Autobus je odvezl na dekonatminační stanoviště v Kožichovicích u Třebíče. Cvičení začalo včera simulovaným únikem radioaktivních látek. Vojáci, hasiči, záchranáři a také politici nacvičují postup v případě jaderné havárie. Jedinou dnešní komplikací bylo nedodání zprávy dvěma obcím. Situace byla vyřešena vysláním spojek.

Konvoj evakuovaných osob provázeli policisté, kteří zárověň pracovali také na třídicím stanovišti u očistné linky. Děti byly po výstupu z autobusu přeměřeny dozimetry a postupně prošly celou linkou. „Ve skutečnosti by se lidé museli svléknout, odložit oděv do připravených nádob a projít sprchami, pak by dostali náhradní oblečení,“ řekla mluvčí krajských hasičů na Vysočině Denisa Vrbová. V případě skutečné situace by byli lidé z dekontaminačního stanoviště převezeni do evakuačního střediska.

Dekontaminační linku zřídila v Kožichovicích samostatná záchranná rota z Olomouce. Na třech stanovištích pracovalo 20 vojáků. „Norma pro postavení jsou dvě hodiny, pracoviště dokáže za hodinu odmořit 50 vozidel a až 90 osob. Vozidlo obsahuje šest kubických metrů vody, může pracovat až do minus 50 stupňů Celsia,“ řekl mluvčí roty Jiří Zbranek. Nácvik evakuace a dekontaminace dnes probíhal také ve Vémyslicích a Kubšicích v Jihomoravském kraji. Kvůli cvičení je v těchto obcích omezena doprava a pohyb osob.

Záchranná služba poskytovala během cvičení pomoc i lidem přímo na shromaždišti evakuovaných. Podle ředitele Záchranné služby kraje Vysočina Lukáše Kettnera by měli těmto pacientům pomáhat spíše praktičtí lékaři, záchranáři by se měli soustředit na práci v terénu a na převážení pacientů do specializovaných zdravotnických zařízení.

Zóna 2008 skončí v pátek, poslední část cvičení se zaměří na tzv. následná opatření týkající se zdravotnické a veterinární oblasti. „Je nutná regulace potravinového řetězce, lidé by měli jíst pouze konzervované nebo mražené potraviny,“ uvedl Jan Murárik z krajského úřadu v Jihlavě. Veterinární opatření směřují k zajištění krmiva a vody pro zvířectvo. Tato část cvičení podle Murárika probíhá takzvaným štábním způsobem, kdy ministerstva rozesílají fiktivní doporučení, která se na krajské úrovni upravují na podmínky kraje a rozesílají opět fiktivně na obce. Policisté se také budou snažit zabránit rabování.

Součástí cvičení Zóna 2008 byla i evakuace dětí ze základní školy v Mohelně na Třebíčsku.
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK