Stehlíková jednala v Litvínově o sídlišti Janov, přislíbila lepší přístup k penězům

Litvínov - Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková dnes v Litvínově přislíbila vedení města, že navrhne vládě, aby místní problematické sídliště Janov zařadila mezi takzvané vyloučené lokality. Mělo by to umožnit snadnější přístup ke státním penězům určeným k financování projektů zaměřených na sociální terénní práci nebo prevenci kriminality. Na Janov se v poslední době stěhují nepřizpůsobiví obyvatelé z jiných regionů i ze Slovenska.

„Do Litvínova jsem přivezla i omluvu. Už před dvěma lety jsem slíbila, že Janov vzhledem ke svým problémům bude jako první na seznamu 12 lokalit, v nichž působí vládní agentura pro sociální začleňování v romských komunitách. Nestalo se tak a já uznávám, že je to chyba. Chci to proto co nejdříve napravit,“ uvedla Stehlíková.  

Litvínov o peníze i pomoc žádal už před dvěma lety, tehdy ale neměl vytvořený komunální plán, a u Stehlíkové neuspěl.

Janovské sídliště je podle Stehlíkové unikátní i dalšími svými problémy. „Kromě těch univerzálních, jako je vysoká míra nezaměstnanosti, otázka bydlení či drobná kriminalita, je tu například rozšířeno i užívání drog či lichva. Specifická je také nesnášenlivost mezi starousedlými a nově příchozími romskými rodinami či vystěhovávání skupiny obyvatel důležitých pro udržení sociálního smíru do jiných částí města,“ dodala ministryně.

Obyvatelé Janova se sejdou s vedením města

ministryně Stehlíková:

„Janov do této situace upadal skoro dvacet let. Předpokládám, že deset, dvacet let potrvá, než bude opět vyhledávanou lokalitou k bydlení.“

Obyvatelé sídliště se sejdou 8. prosince s vedením města. Původně chtěli uspořádat pochod ze sídliště a zastupitelům sdělit své výhrady, ale radnice jejich akci zrušila. „Rozhodnutí radnice respektujeme. Nechceme narušovat jednání, počkáme proto na náhradní termín,“ uvedla na zasedání zastupitelů Martina Vettermannová. Karel Pauš z janovského sídliště připomněl, že situace je kritická. „Kromě hluku a nepořádku čelíme ze strany nepřizpůsobivých občanů i výhružkám.“

Situace v sídlišti je napjatá, pochody pravicových extremistů z centra města do sídliště si vyžádaly ostré střety s policií. Naposledy 17. listopadu při nich bylo zraněno 16 lidí. Dělnická strana ohlásila další akci na 13. prosince. Pochody jsou zaměřeny proti romským obyvatelům janovského sídliště, kteří podle radikálů obtěžují svým chováním neromské sousedy.

„Neziskové organizace říkají, že pro Janov rozhodně neexistuje rychlé a jednoduché řešení, které by stávající situaci stabilizovalo a vyřešilo,“ informovala zpravodajka ČT Tereza Baldová. V první fázi by do Janova mělo přijít dvanáct terénních pracovníků, kteří budou nejpozději od začátku příštího roku pracovat přímo s problémovými rodinami."

Druhým krokem je pak tzv. integrovaný plán rozvoje města. Litvínov by mohl na vyřešení problémů v Janově získat až 150 milionů korun. Radnice už počítá s vybudováním kamerového systému nebo s revitalizací sídliště.

Starosta Milan Šťovíček vyjmenoval kroky, které město pro nápravu neutěšeného stavu sídliště už udělalo. Připomněl zejména zavedení vyplácení části sociálních dávek ve stravenkách letos v březnu. „Je to účinný nástroj v boji s lidmi, kteří dávky zneužívají, nechtějí pracovat a obtěžují svým chováním sousedy,“ řekl.

Vydáno pod