Dukovany mohou klidně spát, hra na havárii končí

Dukovany (Třebíčsko) - Ve dvě hodiny odpoledne skončilo nejrozsáhlejší cvičení v historii České republiky nazvané ZÓNA 2008. Námětem cvičení, na němž se podílela padesátka státních organizací, byla havárie dukovanské jaderné elektrárny s následným únikem radioaktivních látek mimo areál. Dnešní den cvičení se zaměřil na teoretickou část výcviku jak postupovat při úniku radioaktivity, ukázal i na některé nedostatky například z veterinární oblasti.

Po předešlých dnech, kdy se v okolí dukovanské elektrárny pohybovali hasiči, záchranná služba, policie či armáda, dnes na Vysočině nastal klid. Krajský krizový štáb naposledy cvičně zasedal, tentokrát kvůli následným opatřením po fiktivní havárii. „Cvičení se týkalo hygienických opatření, konzumace potravin a vody nebo zajištění domácího zvířectva a ukončení záložní školy v Třebíči,“ popsal zasedání šéf krizového štábu a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Třídenní cvičení s fiktivním únikem radioaktivity z havarované dukovanské elektrárny sledovaly desítky pozorovatelů z celého světa, např. z Rakouska se ale přijeli podívat pouze odborníci, kteří proti českým jaderným elektrárnám nic nenamítají. „Byl jsem velmi překvapen, že jsem žádný kontakt ze strany rakouských úřadů jako hejtman kraje Vysočina neobdržel, a to ani ze strany novinářů ani jiných představitelů,“ řekl Běhounek.

Cvičení ukázalo, že některá teoreticky navrhovaná opatření jsou v praxi nezvladatelná. Nevyřešený tak například zůstává osud stovek hospodářských zvířat, ke kterým by se do zamořené oblasti odborníci kvůli utracení nedostali. „Navrhovali jsme využití armády, která by zvířata někde na volném prostředí zastřelila, ale armáda to odmítá,“ informoval ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc.

Definitivní výsledky a závěry cvičení ZÓNA 2008 budou oznámeny 16. prosince.