S obezitou u dětí bojuje Barvožrout i Kluci v akci

Praha - Obézních dětí v Česku neustále přibývá, nadváhou trpí každé osmé. Podle odborníků za to víc než školní jídelny mohou návyky z rodiny. Donutit děti zdravě jíst lze třeba hrou, radí rodičům. Na turné po českých školách teď vyjeli Ondřej Slanina a Filip Sajler, kuchaři známí z televizního pořadu Kluci v akci, aby dětem ukázali, že i zdravé jídlo chutná. "Nechceme jen ukázat dětem, že špatně jedí, ale hlavně jim ukázat suroviny, které mohou být alternativou k různým snackům," vysvětluje Slanina.

Na některých školách sáhli po hře, která je spojená s objednáváním obědů přes internet. Každé jídlo má svou barvu - od nejzdravější zelené po nejnezdravější červenou. „Dítě má během třiceti dnů možnost vybarvovat políčka Barvožrouta, a když se mu to podaří, tak jí optimálně z hlediska rozložení tuků, sacharidů a energie,“ říká autor tohoto internetového systému Miroslav Šole.

Nejoblíbenějšími jídly ve školních jídelnách jsou svíčková, rajská omáčka a špagety. „Ryby jsme je naučili jíst, protože objednáváme rybu panga, která nemá kosti. Mají ji rádi smaženou i zapečenou, dáváme na ně zeleninu i různé druhy koření,“ prozrazuje recept, jak přilákat děti i k méně populárním pokrmům Jindra Nováková, vedoucí kuchařka ze Základní škola Tupolevka v Praze 9.

Na vině jsou spíše rodiče než jídelny

Podle odborníků na výživu školní jídelny za obezitu dětí nemůžou. Nahradit stravovací zvyky, které si děti přinášejí z rodiny, totiž nedokážou. „Nejčastějšími chybami jsou víkendové nákupy, kdy potkávám rodiny s dětmi v rychlém občerstvení,“ uvádí nejčastější prohřešky odborník na výživu Martin Matoulek.

Odborníci se shodují, že jenom zdravě jíst nestačí. Děti také nesmějí zapomínat na dostatek pohybu.

Organizace školních jídelen v Hradci Králové se má změnit.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod