Na některých školách sáhli po hře, která je spojená s objednáváním obědů přes internet. Každé jídlo má svou barvu - od nejzdravější zelené po nejnezdravější červenou. „Dítě má během třiceti dnů možnost vybarvovat políčka Barvožrouta, a když se mu to podaří, tak jí optimálně z hlediska rozložení tuků, sacharidů a energie,“ říká autor tohoto internetového systému Miroslav Šole.
Nejoblíbenějšími jídly ve školních jídelnách jsou svíčková, rajská omáčka a špagety. „Ryby jsme je naučili jíst, protože objednáváme rybu panga, která nemá kosti. Mají ji rádi smaženou i zapečenou, dáváme na ně zeleninu i různé druhy koření,“ prozrazuje recept, jak přilákat děti i k méně populárním pokrmům Jindra Nováková, vedoucí kuchařka ze Základní škola Tupolevka v Praze 9.
Na vině jsou spíše rodiče než jídelny
Podle odborníků na výživu školní jídelny za obezitu dětí nemůžou. Nahradit stravovací zvyky, které si děti přinášejí z rodiny, totiž nedokážou. „Nejčastějšími chybami jsou víkendové nákupy, kdy potkávám rodiny s dětmi v rychlém občerstvení,“ uvádí nejčastější prohřešky odborník na výživu Martin Matoulek.
Odborníci se shodují, že jenom zdravě jíst nestačí. Děti také nesmějí zapomínat na dostatek pohybu.