V listopadu zahynulo na českých silnicích 89 lidí

Praha - V listopadu dosud zahynulo na českých silnicích 89 lidí. Je to o 12 více než v říjnu. Nejtragičtějšími měsíci letošního roku tak s počtem obětí 94 zůstávají červen a srpen. Od začátku roku pak zahynulo při dopravních nehodách 838 lidí. Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, za kterým už tradičně následovalo řízení pod vlivem alkoholu.

Nejtragičtějším dnem měsíce byl 26.listopad, kdy zahynulo osm lidí. Nejtragičtějším dnem roku stále zůstává 13. únor, který si na silnicích vyžádal 10 lidských životů. Nejtragičtějšími víkendy letošního roku jsou zatím 23. a 24. únor, 2. a 3. srpen a 1. a 2. listopad. V každém zemřelo 11 lidí.

Celkem se v listopadu stalo 12.499 nehod, při kterých utrpělo 241 lidí těžká zranění. Za nehodami byl ve více než 4000 případů nesprávný způsob jízdy. Více než 500 kolizí se pak stalo pod vlivem alkoholu.

Zlepšit situaci na silnicích měla nová propagační kampaň ministerstva dopravy, která odstartovala 1. října 2008. Kampaň, jejíž slogan zní „Nemyslíš - zaplatíš!“, zahrnuje například televizní spoty simulující záběry z nehod. Podobné kampaně v zahraničí údajně zachrání pět až sedm procent lidských životů ročně.