S českým předsednictvím EU policii pomohou vojáci i celníci

Praha - Šest desítek celníků posílí řady policistů a vojáků pomáhajících při organizaci českého předsednictví Evropské unii v první polovině příštího roku. Po dnešním zasedání vlády to oznámil ministr vnitra Ivan Langer. Neupřesnil ale, co přesně budou celníci dělat. Už před několika týdny kabinet rozhodl o tom, že při předsednictví bude pomáhat i dvě stě vojáků. Většina z nich má pracovat jako řidiči oficiálních limuzín a jako pyrotechnici.

Akce spojené s českým předsednictvím, kterých se budou účastnit vysocí představitelé zemí EU, budou mít vysoká bezpečnostní opatření, což se projeví i na počtech nasazených policistů. Standardní akci spojenou s předsednictvím bude hlídat asi 400 mužů, u některých budou bezpečnostní opatření ještě vyšší. ČR se například snaží, aby se v Praze odehrálo první setkání nového amerického prezidenta Baracka Obamy s lídry evropské sedmadvacítky.

Podle ministerstva vnitra policie pomoc využívá především v návaznosti na bezpečnostní opatření, která bývají přijímána v souvislosti s možnými teroristickými útoky a jejich hrozbami ve světě, případně při činnostech vzniklých v souvislosti se živelními pohromami.