Ombudsman dostal klíče od bytu v litvínovském sídlišti Janov

Litvínov (Mostecko) - Ombudsman Otakar Motejl se dnes přijel seznámit se situací v litvínovském panelovém sídlišti Janov, kde žije početná komunita Romů a nepřizpůsobivých lidí. Starosta Milan Šťovíček (ODS) mu předal dekret a klíče od jednoho z bytů, aby si zde život sám vyzkoušel. Motejl nebude podle mluvčí úřadu veřejného ochránce práv Ivy Hrazdílkové návštěvu komentovat.

„Pan ombudsman chtěl v reálu vidět situaci v janovském sídlišti, jak zde lidé vedle sebe žijí. Zajel také do mosteckého sídliště Chanov, kde je podle jeho informací situace diametrálně odlišná,“ uvedla Hrazdílková. Situaci v Litvínově už dlouho kritizuje zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Vadí jí především vyplácení části sociálních dávek formou poukázek. Podle Šťovíčka je to ale jeden z velmi účinných způsobů, jak se vypořádat s lidmi, kteří dávky zneužívají a utrácejí je za alkohol či hazardní hry.

„Závěry Seitlové nezpochybňuje ani ombudsman. Litvínov podle nás nepostupoval individuálně, nezkoumal, zda klient skutečně dávky zneužívá či ne. Kritériem byla délka pobírání sociálních dávek, což je nepřípustné,“ doplnila Hrazdílková.

Ombudsmana čeká zamřížovaný byt 

„Nepostupujeme při vyplácení dávek v poukázkách plošně, jak tvrdí zástupkyně ombudsmana. V systému budeme pokračovat, ještě ho rozšíříme a vylepšíme. Máme už dost rad z Brna. Proto jsme panu ombudsmanovi předali byt 1:4, aby si bydlení v Janově vyzkoušel. Je zamřížovaný, aby se do něj nenabourali nepřizpůsobiví. Město mříže na své náklady odstraní, bude-li to ombudsman přát,“ uvedl Šťovíček.

Dar podle něj Motejla pobavil, klíče přijal a odvezl si je s sebou. Celé janovské sídliště si ráno osobně prohlédl. Do Litvínova se kvůli problémovému sídlišti několikrát sjeli i pravicoví extremisté. Shromáždění svolala krajně pravicová Dělnická strana, kterou chce vláda zrušit. Radikálové pochodovali do janovského sídliště 4. a 18. října a 17. listopadu. Poslední akce vyústila v ostrý střet s policií, vyžádal si 16 zraněných.