Krejčířová dostala za používání peněz z trestné činnosti podmíněný trest

Praha - Kateřině Krejčířové, manželce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, uložil Okresní soud pro Prahu-západ roční podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky. Podle obžaloby používala peníze svého manžela, i když věděla, že pochází z trestné činnosti. Rozsudek je nepravomocný. Soud tak v druhém kole procesu dospěl k jinému závěru než v červenci, kdy ji osvobodil. Odvolací soud však poté verdikt zrušil. Dnešní rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Krejčířová je stejně jako její manžel stíhána jako uprchlá. Podle obžaloby od blíže nezjištěné doby nejméně do roku 2005 přijímala od Krejčíře velké množství finančních prostředků, ačkoli jí muselo být zřejmé, že pocházejí z trestné činnosti, například z daňových úniků. Za více než 20 milionů korun pak zakoupila nemovitost v Černošicích. Dalších zhruba 130 milionů korun údajně použila na rekonstrukci, opravy a další provoz vily.

Okresní soud Krejčířovou napoprvé zprostil obžaloby z podílnictví s tím, že se neprokázalo, že peníze, které používala, pocházely z Krejčířovy trestné činnosti. Státní zástupkyně ale se závěry prvoinstančního soudu nesouhlasila a proti rozsudku se odvolala. Středočeský krajský soud pak verdikt zrušil.

Policie Krejčířovou nejprve v červnu 2005 obvinila z praní manželových špinavých peněz. Podezírala ji z toho, že mu umožnila zastřít pochybný původ jeho peněz a nákupem a dalšími investicemi do rozsáhlé nemovitosti v Černošicích prý několik let legalizovala výnosy z manželovy trestné činnosti. Státní zástupce ale dospěl k závěru, že její jednání lépe vystihuje trestný čin podílnictví. Toho se podle zákona dopouští ten, kdo ukryje nebo na sebe či jiného převede či užívá věc, jež byla získána trestným činem, který spáchala jiná osoba.

Vydáno pod