Šéf „lovců lebek“ se u soudu hájil proti obžalobě z úplatkářství

Praha - Obvodní soud začal projednávat případ šéfa speciálního policejního pátracího týmu Jana Rybára, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z nepřímého úplatkářství. Podle obžaloby přijal ve dvou případech od Vietnamců letenky do jejich vlasti a na oplátku jim zařídil přednostní vyřízení víz do Česka. Rybárovi hrozí šest měsíců až tři roky vězení. Jednání bude pokračovat ve středu, kdy soud vyslechne mimo jiné i některé podřízené Rybára.

Čtyřiatřicetiletý Rybár, který až do svého obvinění vedl u policie elitní tým „lovců lebek“ a pátral v rámci své práce po nejhledanějších zločincích, dnes u soudu skrýval svou skutečnou podobu za plnovousem a dioptrickými brýlemi. Tvrzení obžaloby vyvracel v plynulé výpovědi téměř hodinu. U soudu zdůraznil, že před návštěvou velvyslanectví nikomu nesliboval získání jakýchkoliv výhod ohledně víz.

Před senátem, kterému předsedá soudce Ondřej Lázna, dnes vypovídal také Robert a vietnamská žena, která vyřizovala prodej Rybárových letenek. Případ od počátku provázejí spekulace, že Rybárovo obvinění je vykonstruované a vedené snahou odstranit ho z funkce. Rybár dnes před soudem uvedl také to, že podle svědectví několika lidí se v lednu 2008, den po jeho obvinění a postavení mimo službu, objevila v jeho kanceláři neznámá starší žena, která tam něco psala na služebním počítači.  

Podle obžaloby odcestoval policejní rada v lednu 2006 a v únoru 2007 do Vietnamu na náklady Vietnamců, kteří v ČR vystupují pod přezdívkami Luboš a Robert. V prvním případě tam prý kontaktoval pracovnici konzulátu Ilonu Jindrovou, prokázal se jí jako policista a požádal ji, aby urychlila vyřízení žádostí o vízum u 12 lidí - údajně šlo o zaměstnance Luboše, Jindrová mu vyhověla.

Při druhé cestě prý Jindrovou opět navštívil s úmyslem ji ovlivnit, kvůli jejímu komisnímu chování ale svou žádost nakonec nepřednesl, a o zneužití své pravomoci se tak pouze pokusil. V roce 2006 prý jel do Vietnamu se zpravodajským úkolem, kterým ho pověřil Úřad pro zahraniční styky a informace. O podrobnostech nemůže mluvit, dokud nebude zbaven mlčenlivosti. Nešlo o služební cestu, ale dovolenou, takže letenku v ceně 34.000 korun si platil z vlastních úspor. Využil ovšem množstevní slevu, kterou měl k dispozici jeho známý Luboš jakožto stálý zákazník aerolinek.