Stávkují pracovníci neziskových organizací. Chtějí změnu systému

Praha - Sociální pracovníci desítek neziskových organizací vyhlásili na dnešní den stávku. Důvodem je současná verze zákona o sociálních službách, která podle pracovníků "neziskovek" zvýhodňuje větší ústavy na úkor neziskových organizací, a dotace jsou rozdělovány netransparentně. Podle organizátorů protestu by mohlo dojít ke kolapsu systému, o to spíš, že pro neziskové organizace počítá státní rozpočet na příští rok s částkou o dvě miliardy nižší než v roce letošním.

Zástupci neziskových organizací vidí v celorepublikové stávce jedinou možnost, jak na problém upozornit. Viní ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). To podle nich nemá žádnou koncepci. „Už několik let zaostává ve své roli významného hráče na trhu sociálních služeb,“ řekl ředitel občanské sdružené Proutek Jan Kostečka.

Pracovníci varují, že se systém může kvůli nedostatku peněz sesypat. „Mnohým z nás stále hrozí ukončení pracovního poměru, ne z důvodu zbytečnosti provozu, ale z důvodu nesystémového a netransparentního financování sociálních služeb v ČR,“ píše se v pozvánce na happening.

Ministerstvo oponuje, množství peněz je větší

Ministerstvo ale tvrdí, že peněz do systému posílá stále více. Například v Praze šlo letos na financování sociálních služeb včetně příspěvků na péči celkem 1,67 miliardy korun, což bylo o 720 milionů více než v roce 2006. Znamenalo to nárůst za dva roky o 76 procent. Resort zároveň upozorňuje, že návrhy neziskových organizací na změnu situace projednává. „Řada návrhů, které předkládá tato skupina sociálních pracovníků, je už v běhu, nebo se připravuje,“ řekl Jiří Sezemský z tiskového odboru MPSV.

Celá stávka chod poskytovaných služeb nikterak nenaruší. Její organizátoři jí chtějí dát navíc humorný ráz. Happening nese název „Bed In“ s podtitulem „Co by se stalo, kdybychom skutečně nevstali z postele?“. Jako symbol protestu se proto ve středu ráno objeví před budovou MPSV právě postele. Jedna z organizátorek akce, Kateřina Ličková ze sdružení Pohoda dodala, že demonstranti budou amplionem i telefonem vyvolávat úředníky MPSV, aby se přišli postarat o jejich klienty.