Ministerstvo zdravotnictví chce zrušit řadu onkologických center

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce údajně zrušit třetinu specializovaných onkologických pracovišť, která nemají dostatek zkušeností s léčbou rakoviny. Zůstat by měla jen špičková centra. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Vyplývá to z auditu onkologických center v ČR, který si nechalo zpracovat ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo podle Mladé fronty slibuje, že zbylá centra zaručí kvalitní péči.

„Soustředit péči tam, kde to umějí a mají na to vybavení, je nezbytné. I za cenu toho, že za touto medicínou budou muset pacienti cestovat dál,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová.

Se záměrem ministerstva zdravotnictví souhlasí i Česká lékařská onkologická společnost. „Dávno jsme tušili, že je velký rozdíl mezi tím, jak se kde léčí. Teď to víme,“ řekl deníku předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Z auditu vyplývá, že ani některá komplexní onkologická centra neléčí dobře. Doposud jich bylo 18, pokud nepočítáme čtyři pobočky spadající pod velká centra. Teď jich zůstane 12, píše Mladá fronta.

„O nálepku komplexního onkologického centra přijde nemocnice Královské Vinohrady v Praze, centrum Pardubického kraje roztříštěné ve více ústavech, nemocnice Chomutov, nemocnice ve Zlíně, Fakultní nemocnice Brno a U Svaté Anny. Poslední dvě budou s léčbou rakoviny vypomáhat Masarykovu onkologickému ústavu v Brně,“ uvedla Mladá fronta.

Údaje o rozdílech v péči v jednotlivých centrech má onkologická společnost podle deníku k dispozici již čtyři roky, ale kvůli nemocnicím je nesměla zveřejnit. „Smím jen soukromě poradit pacientům, kam se jít léčit,“ říká Vorlíček.