Zamlčení zdroje v kauze Savoy bude stát reportérku 20 tisíc korun

Praha - Na kauze Savoy, která ovlivnila únorovou volbu prezidenta, se podle závěru Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu žádná civilní osoba nepodílela. V kauze byli zatím obviněni dva lidé. Policista Jiří Dvořák, který záznam z průmyslové kamery v hotelu vyzvedl, a příslušník civilní rozvědky Petr Bakeš, který měl od Dvořáka záznam převzít a předat dál. Reportérka serveru Aktualne.cz Sabina Slonková i tak dostala od státního zástupce pokutu, protože odmítla prozradit zdroj svých informací.

Novinářka odmítla s odkazem na tiskový zákon prozradit, kdo jí předal videozáznam ze schůzky prezidentova kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem v pražském hotelu Savoy. Cena za mlčení a ochranu zdroje ji podle rozhodnutí státního zástupce Jana Binka bude stát 20 tisíc korun. „Ona setrvala na svém právním názoru. Pravdou je, že poté, když byla u mě a prošli jsme si jednotlivá ustanovení, dospěla asi k názoru, že v této věci by vypovídat měla a mohla,“ uvedl advokát Slonkové Karel Brückler.

Podle platné novely trestního řádu se novinář na tiskový zákon nemůže odvolat, pokud vypovídá o úniku informací, kterého se dopustil policista. Vzhledem k tomu, že novinářka videozáznam neobdržela od žádného z bývalých důstojníků Policie ČR, její advokát se domnívá, že použitá právní kvalifikace ve třetím odstavci není správná: „Mohu vyslovit spekulaci, že je účelová.“ Proti pokutě už proto podal stížnost.

Vážné výhrady má i Syndikát novinářů

Vážné výhrady má ale i Syndikát novinářů ČR, podle kterého je postup žalobce nepřijatelný. „Není to první případ, kdy se policie snaží tímto způsobem prolomit tiskový zákon, který dává novináři právo neuvést zdroj,“ upozornil předseda Syndikátu novinářů ČR Miroslav Jelínek.  

Policie téměř rok vyšetřovala, zda za únikem videa nestály nějaké další osoby. Zaměřila se hlavně na novináře a pracovníky stranických sekretariátů. Vyšetřování ale nic takového neprokázalo. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřování v polovině října zastavil s tím, že nebyl spáchán trestný čin.

Kamerový záznam z hotelu Savoy
Zdroj: ČT24