Senát bude řešit strážníky, odposlechy a soudní obsílky

Praha - Senát by měl dnes schválit zákon, který vrátí strážníkům pravomoc měřit radarem rychlost. Strážníci ale budou nově moci měřit pouze tam, kde jim to dovolí republiková policie. Daný úsek komunikace navíc bude muset být označen dopravní značkou. Senát bude dále řešit kriminalizaci zveřejňování odposlechů nebo rychlejší doručování soudních obsílek. Rozhodovat má také o osudu Úrazové nemocnice v Brně nebo o sjednocení lékařské posudkové služby.

Strážníci přišli o právo měřit rychlost v létě v rámci reformy policie. Hlavním argumentem tehdy bylo, že často měří jen proto, aby si vylepšili příjmy. Senát ale tehdy souhlasil jen podmínečně s tím, aby vláda pravomoc stážníkům zase vrátila.

O brněnské „úrazovce“, kterou poslanci ČSSD navrhli zachovat převodem na město, má Senát rozhodovat až odpoledne. Senátní výbory normu nepodpořily, pokud se stejně zachová i horní komora, normu dostane sněmovna k novému projednání.

Senát asi vrátí kriminalizaci zveřejňování odposlechů

Poslanci se možná budou muset znovu zabývat novelou trestního řádu, kterou chtějí kriminalizovat zveřejňování odposlechů a informací z trestních spisů. Senátní mediální komise to odmítla a v novele chce zachovat jen původní záměr - větší ochranu obětí trestných činů.

Ke schválení naopak míří novela občanského soudního řádu, jejímž cílem je zlepšit doručování soudních obsílek a zrychlit soudní řízení. Stejný osud zřejmě čeká také poslanecký návrh na zvýšení limitu pro uplatňování daňové slevy na manželku nebo manžela.

Senát má schvalovat také plán účasti vojáků v zahraničních misích v příštím roce nebo petici za zvýšení platů nepedagogických pracovníků ve školství.