Hradecký soud zahájí proces s bývalými uhlobarony v lednu

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové nařídil na 5. až 7. ledna 2009 první jednání v případu bývalých majitelů Ostravsko-karvinských dolů (OKD) Viktora Koláčka a Petra Otavy. Společně s nimi stane před soudem kvůli údajnému tunelování této důlní společnosti někdejší předseda představenstva dolů Jan Przybyla.

Podle obžaloby Koláček s Otavou opatřovali neoprávněné výhody své firmě Karbon Invest, se kterou později ovládli společnost OKD i Českomoravské doly (ČMD). Koláček s Otavou například poskytovali v letech 1999 až 2003 OKD a ČMD právní služby, personální práce, zprávu obchodních podílů, vedení účetnictví. V roce 2004 Koláček a Otava doly prodali multimilionáři Zdeňku Bakalovi.

Případ původně řešil Krajský soud v Ostravě. Kvůli možné podjatosti ostravských soudců však Nejvyšší soud v Brně rozhodl o přidělení případu do Hradce Králové. Krajský soud v Hradci Králové v květnu 2007 stíhání trojice zastavil, protože podle senátu soudu nebyla naplněna skutková podstata žalovaných trestných činů.

„Proti zastavení se však odvolalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a z jeho podnětu Vrchní soud v Praze letos v září usnesení hradeckého soudu o zastavení věci částečně zrušil a nařídil věc projednat,“ řekl Strnad.

Původní obžaloba trojici vinila ze zneužívání informací v obchodním styku a ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Hradecký soud se na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Praze bude zabývat pouze zneužíváním informací v obchodním styku.

Trojici mužů hrozí 5 až 12 let vězení, svou vinu od začátku vyšetřování odmítají.