Nejvyšší správní soud pozastavil činnost Agrární strany

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes pozastavil činnost pravicové Agrární strany. Vyslyšel tím více než rok starý vládní návrh na pozastavení činnosti. Důvodem návrhu bylo to, že strana opakovaně nepředložila své výroční zprávy v zákonem stanoveném termínu.

Politické strany a hnutí mají povinnost výroční zprávy, v nichž informují o svém hospodaření za předchozí rok, předložit Poslanecké sněmovně do 1. dubna. Podle předsedy sedmičlenného senátu NSS Vojtěcha Šimíčka bylo prokázáno, že Agrární strana nepředložila výroční finanční zprávy za roky 2004 až 2007, čímž nesplnila svou zákonnou povinnost.

Šimíček dodal, že strana předložila pouze osobní dopisy, v nichž vysvětluje, proč zprávy nedodala. Předseda strany Josef Žrout, který se dnešního soudního jednání neúčastnil, v nich například uvádí, že strana tak neučinila proto, že nevlastní žádný majetek ani bankovní účty. „Pokud strana do roka zprávy nepředloží, navrhne vláda její rozpuštění,“ oznámil dnes zástupce vlády v tomto řízení Václav Henych. Případem by se pak za rok opět vrátil k NSS.

V posledních parlamentních volbách v roce 2006 kandidovala Agrární strana společně se Stranou sociální spravedlnosti a Dělnickou stranou jako hnutí Právo a spravedlnost. Hnutí získalo celkem 12.756 hlasů, což představovalo 0,23 procenta všech odevzdaných hlasů.