Pražské metro i tramvaje budou mít v neděli delší intervaly

Praha - Dopravní podnik zavede od 4. ledna na všech linkách metra a většině tramvají v neděli dopoledne delší intervaly, informovala Eva Dydová z oddělení komunikace Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Metro bude jezdit každých deset minut, zatímco v současné době jezdí v některých dopoledních hodinách i každé čtyři minuty. Na tramvaj budou cestující čekat 20 minut, přičemž nyní čekají 15 minut.

Podle mluvčího společnosti Ropid Filipa Drápala je důvodem omezení nedělního provozu snaha ušetřit. Navíc v neděli dopoledne nejsou spoje tolik vytížené, doplnil Drápal. Letos v květnu otevřel DPP prodloužený úsek z Ládví do Letňan. Protože ale dostal na provoz v příštím roce zhruba stejně peněz jako letos, budou mu chybět peníze na pokrytí provozu od ledna do začátku května.

Dopravní podnik už dříve oznámil, že od 5. ledna zavede na trase metra C v pracovních dnech od 6:30 do 19:00 takzvaný pásmový provoz. V úseku Ládví - Letňany pojede pouze každá druhá souprava. To ale podle Drápala nestačí.

O den dříve DPP upraví také nedělní dopolední provoz. Až do 12:00 budou všechny linky metra jezdit každých deset minut. V současné době jezdí linka A zhruba do 8:30 po deseti minutách, poté po 7,5 minutách. Na trase C soupravy vyjíždí na trať po sedmi minutách, na trase B po 9:30 dokonce každé tři až čtyři minuty.

DPP prodlouží také nedělní intervaly u tramvají. Dopoledne pojedou všechny tramvajové spoje jednou za 20 minut, kromě linek 7, 9, 11 a 22, které budou mít interval deset minut. Dosud jezdily tramvaje po 9:00 každých 15 minut.

Provoz autobusů se téměř nezmění, od 1. ledna se upraví trasy příměstských linek 331, 333, 341, 342 v oblasti Dolních Břežan.