Ondřej a Jakub zatím zůstanou v Klokánku

Brno - I nadále zůstanou v azylovém centru Klokánek devítiletý Ondřej a jedenáctiletý Jakub, které týraly jejich matka a teta. Toto rozhodnutí dnes přinesl brněnský městský soud. Podle znění rozsudku ale není vyloučeno, že by děti mohly později žít u otce nebo prarodičů z matčiny strany, kteří o ně usilují. Soud dnes zároveň zbavil matku chlapců - Kláru Mauerovou - rodičovských práv. Verdikt není prozatím pravomocný, účastníci řízení si ponechali lhůtu na odvolání. Podle státního zástupce Vladimíra Kutnohorského může být dnešní rozsudek časem revokován, názor soudu by se mohl změnit po konci školního roku.

Otec Radek Coufal nyní může k chlapcům bez omezení, jejich prarodiče z matčiny strany mají návštěvy pod dohledem nově povoleny od minulého čtvrtka, prohlásila dnes soudkyně Zdenka Mádrová. „Tatínek teď bude mít větší možnost chlapce vídat, bude si je moci brávat, bude se to zkoušet a bude umožněn i styk s prarodiči Mauerovými,“ uvedla Jana Blažková, ředitelka Klokánku.

Otec chlapců se k rozsudku nechtěl vyjádřit, sdílnější byla babička dětí Eliška Mauerová: „Jsme rádi, že bylo zrušeno předběžné opatření a že se budeme moci s chlapci po delší době vidět. A hlavně vím, že z toho budou mít radost kluci.“

Mádrová uvádí, že je Klokánek pro chlapce nejlepší řešení. „Soud se přiklonil k názoru soudních znalců, podle kterých by změna prostředí ze dne na den mohla být pro chlapce příliš velkým šokem,“ informoval redaktor ČT Petr Malý.

Podle soudkyně potřebují žít chlapci v harmonickém prostředí, které nyní v Klokánku mají. „Jsou tam spokojeni, navázali velice pozitivní vztahy k tetám, které se o ně starají,“ doplnila.

Soudkyně Zdenka Mádrová

„Znalci nedoporučovali skokové řešení, kdy by děti přešly do výchovy otce okamžitě. Za současné situace není svěření do péče otce v jejich zájmu. Až čas ukáže, jak otec zvládne náročnou péči o celoživotně postižené děti.“

Ondřej a Jakub by měli být přes Vánoce u otce. Podle rozhodnutí soudu u něj ale trvale zatím být nemohou. Mádrová dále prohlásila, že otec zcela sám nikdy děti nevychovával, a neprošel tak zkouškou zátěžových situací běžných všedních dnů. Pokud by se pobyt dětí u otce neosvědčil a ony by se musely do Klokánku vrátit, bylo by to pro ně mnohonásobně horší než současné prodloužení pobytu v Klokánku, dodala.

V Klokánku chlapci pobývají už přes 18 měsíců, tedy od doby, kdy policie našla v komoře domu jejich matky nahého svázaného Ondřeje. Později vyšlo najevo, že skupina lidí zřejmě týrala i Jakuba. V říjnu za to sestry Mauerovy, sourozenci Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek dostali tresty vězení od pěti do deseti let. Jejich odvolání by měl do konce dubna začít řešit Vrchní soud v Olomouci.

V případě, že olomoucký soud tresty potvrdí, měla by se Klára Mauerová dostat z vězení, až budou její synové téměř dospělí. Chlapci nyní chodí do školy v Brně a podle pracovníků Klokánku se pomalu vzpamatovávají z krutých zážitků, kdy je tyrani údajně pálili cigaretami, a dokonce jim prý vyřezávali kůži z těla. Podle odborníků budou mít ale následky po celý život.