Češi vítají příchod nového roku 2009

Praha - Po celé zemi vrcholí oslavy příchodu nového roku 2009. Lidé se scházejí doma, na náměstích či restauracích, aby si společně vychutnali novoroční přípitek. Ani letos se silvestr neobejde bez patřičného množství šampaňského a zábavní pyrotechniky. Ve většině měst jsou připraveny velkolepé ohňostroje a bohatý program na náměstích. Někteří lidé naopak upřednostňují tradiční setkání v přírodě, na poutních místech či na česko-slovenských hranicích.

V Praze se už tradičně nejvíce lidí schází na Václavském a Staroměstském náměstí. Od půl sedmé se na pódiu střídají hudební skupiny, které navzdory mrazivému počasí lákají čím dál tím více lidí. Z povzdálí vše sledují policisté, kteří jsou v případě nutnosti připraveni uzavřít Pařížskou ulici i s jejím okolím.

V pohotovosti jsou také záchranné složky, neboť poslední noc v roce je pověstná velkým množstvím zranění a popálenin, způsobených zejména pyrotechnikou nebo rozbitým sklem. Výjimkou nebývá ani otrava alkoholem. Zdravotníci mají ve Štěpánské ulici i letos připravený záchranářský kamion Golem s kompletním zázemím a na Staroměstském náměstí zdravotnický stan.

Silvestrovské oslavy ve vzduchu i na hranicích

Netradičně se konec roku rozhodli oslavit prostějovští parašutisti. Čtyři kilometry nad zemí a ve třicetistupňovém mrazu si přiťukla asi dvacítka nadšenců, a to všechno v pravé poledne. Jediným zádrhelem byla láhev sektu, která jim během seskoku zamrzla, a tak ji museli odšpuntovat až na zemi. Silvestrovský přípitek ve vzduchu podnikli i brněnští fandové mezmotorového létání. Poslední den v roce se piloti schází už několik let.

Téměř arktické podmínky doprovázely i stovky lidí, kteří konec roku slavili na česko-slovenské hranici. Už popatnácté vystoupali na vrchol Velké Javoriny, která je symbolem sousedské soudržnosti. Setkání v nadmořské výšce bezmála 1000 metrech nad mořem skončilo jako každý rok zpěvem české a slovenské hymny.

Poutníci vyrazili na Hostýn

Poutníci z celého Česka se vydávají do Bystřice pod Hostýnem. Do nejvýše položeného kostela na Moravě se i letos chystá 5 tisíc lidí. České dráhy vypravily pro věřící speciální vlaky. Speciální spoje vyjely z Olomouce, Brna, Hodonína a Valašského Meziříčí a dovezly cestující do Bystřice pod Hostínem. Odtud už jezdí návazná kyvadlová doprava nahoru, na vrch Hostýn.

Parašutisti si připíjejí během silvestrovského seaskoku.
Zdroj: ČT24