Kozí dráha by mohla být obnovena již na jaře

Ústí nad Labem - Nově zvolené krajské zastupitelstvo Ústeckého kraje slíbilo obnovit provoz na železniční trati z Děčína do Oldřichova na Teplicku. Vlaky, které na takzvané Kozí dráze přestaly jezdit předloni v prosinci, se vrátí možná už na jaře. Bývalé vedení kraje zdůvodňovalo přerušení provozu velkou ztrátovostí trati.

Trať přestala být funkční po 136 letech. Kraj odmítl dál dotovat její ztrátovost. Teď bude nově složené zastupitelstvo jednat o obnově dopravy. „My jsme jedině rádi, když se trati neruší, ale když se rozšiřuje provoz,“ vyjadřuje podporu projektu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Podle starosty Telnice byla dráha využívána hlavně zaměstnanci různých podniků a školáky.

Podle kraje byly důvodem ke zrušení takzvané souběhy, které zakazují evropské zákony. „Z veřejných peněz se nemůže platit autobus a vlak, které jezdí po stejné trase, což v tomto případě bylo,“ vysvětluje mluvčí ústeckého krajského úřadu Veronika Kindlová.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„Když se podíváte na situování zastávek, tak ten souběh se může vyloučit. Je to otázka chtění a nechtění,“ oponuje názoru bývalých zastupitelů současný zastupitel Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Správci železnice navíc loni na většině trati zakázali kvůli špatnému technickému stavu provoz. Teď už je Kozí dráha opravená a vlaky se na ni můžou vrátit prakticky hned. „Byly tam opraveny dva mosty ve špatném stavu a napravená geometrie trati,“ doplňuje Halla.

Pokud zastupitelstvo obnovu dopravy schválí, můžou se vlaky na Kozí dráhu vrátit už na začátku března.

  • Kozí dráha je prozatím uzavřena. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/601/60074.jpg
  • železniční vyhýbka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/601/60082.jpg