Dráhy posílí kvůli konci prázdnin dvě desítky vlakových spojů

Praha - České dráhy očekávají o víkendu masivní nápor na železnici. Lidé se vracejí z prodlouženého volna a zimních dovolených, a tak jsou některé spoje posíleny. Mimo jiné také pendolina - místo jednoho pojedou na trase z Prahy do Ostravy ve stejný čas hned dvě za sebou. Přesto je už teď jasné, že to stačit nebude. Některé zítřejší vlaky jsou už nyní beznadějně vyprodané.

Na začátku a konci každých prázdnin je pohled na dálkové vlakové spoje stejný - přeplněná kupé, lidé v uličkách či na zemi a dlouhé fronty u přepážek. Už nyní je při pohledu na internetový prodej Českých drah vidět, že volných míst na frekventovaném spoji z Prahy do Ostravy mnoho není. „Byli bychom rádi, kdyby lidé využili naší služby teletiket. Volná místa, která máme, jim můžeme zarezervovat nebo jim je prodat po telefonu, nemusí být ani u internetu,“ radí operátor call centra ČD Jan Jelínek.

Dohromady budou České dráhy přidávat v neděli vagony asi k 20 spojům, kapacita vlaků tak bude zvýšena zhruba o 2 000 míst. „To je maximum, které jsme schopni nabídnout. Laicky řečeno, všechno, co má kola, bude na kolejích,“ uvedl mluvčí drah Ondřej Kubala.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Kromě nejžádanější relace Ostrava - Praha posilují soupravy i v dalších směrech, ať už ze Vsetína, Luhačovic, posílí také spoje z Opavy do Olomouce přes Krnov, rychlík Jeseník - Brno, rychlíky z Ostravy do Brna a celá řada dalších spojů. Další přeplněné spoje pak čekají České dráhy v pondělí ráno, i v tomto čase šest vytipovaných spojů posilují dalšími vagony.