Zdravotnické reformy? Základem je podle Ratha dialog s veřejností, ne diktát

Praha - Pacienti ve Středočeském kraji nejsou již skoro týden povinni vyplácet regulační poplatky za lékařskou službu v tamních nemocnicích. Podle hlavního iniciátora rušení zákona, stínového ministra zdravotnictví a čerstvého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, zatím nové nařízení funguje obstojně. Začínají se však objevovat kritické hlasy ze samotných středisek i navrhované žaloby kvůli finančním machinacím. Podle čerstvého šéfa ostře sledovaného kraje je však nezbytným základem pro zavádění nových úkonů široká debata ve společnosti. "Pokud politik naslouchá veřejnosti a předloží reálné argumenty, kterým budou všichni rozumět, potom má demokratická politika smysl," tvrdí Rath.

Od zrušení poplatků se podle Ratha většina krajských nemocnic nepotýká s výraznějšími problémy. Jedinou aktuální reakcí po jednání s řediteli nemocnic bylo nařízení ohledně darovacích dopisů pojišťovnám. „Napsal jsem zprávu, aby darovací dopisy byly vypisovány jen lidem, kteří si o ně výslovně řeknou. Docházelo totiž automaticky k výpisu u všech pacientů, což lékařskou péči výrazně zpomalilo. Vše se dá vyřešit pouze ústní dohodou,“ vysvětlil Rath. Kraj má pro tuto možnost ústní dohody údajně vypracovanou právní expertizu.

Stále častěji se objevují kritiky nového Rathova nařízení, jejichž autoři převážně z řad soukromých zdravotnických subjektů i velkých nemocničních komplexů zdůrazňují příjmy z poplatků, díky kterým byla mnohá pracoviště zrenovována a doplněna o moderní zdravotnické přístroje s novou technologií. „Takové řeči považuji za jistou míru demagogie. Poplatky tvoří nepatrný příjem těchto nemocnic. 99 procent financí jde ze zdravotních pojišťoven, se samotnými poplatky by nemocnice takové přístroje určitě nepořídily,“ polemizuje Rath.

Interview s Davidem Rathem (zdroj: ČT24)

Taktéž efektivní pokles návštěvníků nemocnic, kterým ministerstvo argumentovalo reformní balíček, podle Ratha neodpovídá skutečnosti. Dle údajů ředitelů nemocnic se prý počet pacientů v nemocnicích od doby před zavedením reforem výrazně nezměnil. Sám nový hejtman však poukazuje na jiná data: Co opravdu považuji za alarmující, je statisticky doložitelný pokles užívání léků na cukrovku či vysoký krevní tlak. Mnoho lidí mi tvrdí, že díky všem poplatkům byli nuceni tyto léky přestat kupovat," dodává Rath.

Sociální demokracie by však nemusela bránit zavedení některých druhů poplatků, které přímo nesouvisí s provozem zdravotní péče. Dovedli by si tak představit například platbu za stravné v nemocnicích i dalších služeb mimo vlastní lékařskou péči. „Nebráníme se debatě, neboť základem je určitá shoda alespoň s většinou veřejnosti. Vždyť v tom tkví základ demokracie. Určitě bych se k problému nestavil jako současný ministr,“ poznamenal Rath na závěr.