Kromě sněhové nadílky budou lidé čelit také silným mrazům

Praha - Počínaje dnešní nocí můžeme na celém území České republiky očekávat teploty hluboko pod bodem mrazu. Brzké ranní teploty mohou spočinout na stupnici kolem 13 až 17 stupni pod nulou, v noci se však v některých horských oblastech teploty přiblíží 22stupňovému mrazu. S denními teplotami pod nulou by měli Češi počítat až do konce tohoto týdne. Teprve víkend přinese mírné oteplení. Sněhové přeháňky podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu budou ustávat v úterý a sněžit bude jen v jižní části republiky.

Meteorologové varují před nízkými teplotami a během několika následujících dní doporučují oblékat teplé ošacení, ale také dostatečně plnit pitný režim. Nejhůře se s nynějšími podmínkami vypořádávají lidé bez domova. Většina ubytoven pro bezdomovce je už od minulého týdne plná. Volno je ještě na lodi Hermes, kde je podle radního Milana Pešáka (ODS) kolem 60 neobsazených lůžek. Také loď otevře ode dneška přes noc i jídelnu, v které může na židlích přečkat mráz 30 až 40 osob, uvedl Pešák. Dodal, že dnes se také sešli zástupci všech organizací, které o lidi bez přístřeší v Praze pečují. „Mapovali jsme možnosti, jak zvýšit kapacitu služeb. Na extrémní mrazy jsme připraveni,“ dodal Pešák.

Denní centrum Armády spásy v Tusarově ulici funguje i v nočních hodinách od minulého týdne. Denně od 21:00 do 07:00 může přijmout kolem 80 lidí. „Dostanou čaj a namazaný chleba,“ uvedla Praslíčková. Naděje otevře své denní centrum v ulici U Bulhara v úterý. Nouzově přečkat noc v něm může asi stovka lidí bez přístřeší. Přicházet mohou od 21:30 do 22:30, v 06:00 musí centrum opustit.

Nízké teploty však znepříjemňují život také dalším zemím Evropy. Itálie, kde si mráz vyžádal již šest obětí, vydala před rozmary zimního počasí varování. V Rumunsku naměřili dokonce 31 stupňů bod bodem mrazu.