Osud českých zahraničních misí stále nejasný

Praha - Osud českých zahraničních misí je dál nejasný. Schůzka mezi premiérem Mirkem Topolánkem a šéfem opozice Jiřím Paroubkem, která měla vyjasnit další postup, se ani o víkendu nekonala. Už jednou odložený plán zahraničních misí pro letošní rok se tak v pondělí znovu dostane na pořad jednání vlády, aniž by o něm premiér jednal s šéfem opozice Paroubkem. Pro něj ale Topolánek přivezl vzkaz od ruského premiéra Vladimira Putina, se kterým o situaci v Afghánistánu jednal.

„Já si myslím, že Vladimír Vladimirovič Putin by Jiřímu Paroubkovi poradil, aby ty mise schválil,“ vzkázal lídrovi ČSSD Topolánek. „Pokud je to výzva ruské strany, tak to vnímám spíše tak, že ruská strana nechce být tím, kdo naposledy prohrál v Afghánistánu,“ reagoval v Otázkách Václava Moravce šéf komunistické strany Vojtěch Filip.

Premiér tvrdí, že vláda splnila všechny podmínky, které si opozice kladla. Tedy především připravila kompromisní přepracovaný plán misí pro rok 2009. „Z některých těch prostorů, které dobře osobně znám, vojáci nepochybně do jara nebudou moci odjet a pokud tam budou bez mandátu, pak nevím, co s tím budeme dělat,“ dodává Topolánek.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Paroubek: Mise za poplatky ve zdravotnictví

Premiér se Paroubkovi omluvil za ostrá slova, která po neschválení misí ve sněmovně vynesl on a ministr vnitra Ivan Langer. Ani to ale opozici nestačí. „Teď jde o to důležitější, to znamená o poplatky ve zdravotnictví. Pokud budou ochotni o tomto hovořit, tak my jsme připraveni hovořit o misích,“ vzkazuje na oplátku Paroubek.

V noci na neděli do Afghánistánu odletěla část kontingentu českých vojáků, kteří budou střežit nizozemskou základnu Camp Hadrian v provincii Uruzgán. V oblasti by měli působit do konce března, kdy je vystřídají slovenští kolegové. Pokud by ale čeští politici nenašli dohodu o plánu letošních misí, museli by se vojáci vrátit už za měsíc.

Aktuálně má Česko v Afghánistánu 400 vojáků jako součást mise ISAF. Další stovka pak v oblasti působí v rámci operace Trvalá svoboda.