Línek: Ve vedení KDU-ČSL by mělo dojít ke změně

Praha - První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek se domnívá, že by ve vedení KDU-ČSL mělo dojít ke změně. Sám podle svých slov zváží, zda a na jakou funkci bude kandidovat. Pokud se ale předseda Jiří Čunek nerozhodne k nějakému kroku, počkají lidovci se změnou vedení pravděpodobně do červnového stranického sjezdu. Čunkův odchod z vlády nebyl podle Línka pro stranu výhodný, ale byl zodpovědný pro politiku státu, na které se KDU-ČSL podílí.

O možných změnách ve vládě jednala strana s premiérem Mirkem Topolánkem v neděli i dnes dopoledne. Výsledkem byla rezignace předsedy strany Jiřího Čunka na všechny vládní funkce. „Myslím, že v dané situaci, která eskalovala posledním týdnem, je to správné a moudré rozhodnutí. Já ho schvaluji a jsem rád, že k němu Jiří Čunek dospěl,“ reagoval Línek. Pro KDU-ČSL je to podle něj v nelehké situaci dobrá vizitka, že umí v krátkém čase řešit i složité situace.

Lidovci tak nyní ve vládě nemají prvního ani druhého muže strany, což by Čunkovu pozici předsedy lidovců mohlo ohrozit. Podle Línka ale KDU-ČSL nebyla nikdy stranou jednoho muže, a pokud se sám Čunek nerozhodne k nějakému kroku, žádná referenda nebo testování důvěry není ve straně zvykem: „Myslím, že počkáme do sjezdu.“ Ohrožení vlády se Línek neobává. Protože se nemění ani rozdělení resortů, nejsou podle něj nutné ani žádné dodatky ke koaliční smlouvě.

Interview ČT24

Línek patřil v KDU-ČSL k té skupině politiků, která požadovala, aby ve vládě zůstali oba diskutovaní lidovečtí ministři: „Kryju záda KDU-ČSL, ne Čunkovi, nebo Kalouskovi.“ U lidovců se navíc v souvislosti s osobnostmi Čunka a Kalouska také rozhořel spor o další směřování strany. Debata o tom, kam bude v příštích letech KDU-ČSL směřovat, ale podle Línka patří na krajské konference a avizovaný červnový sjezd: „Myslím, že je to naše záležitost, kterou bychom v tuto chvíli neměli příliš obtěžovat veřejnost. Minulý týden se to bohužel zvrtlo.“