Ministerstvo dopravy zřejmě dostane Petr Bendl

Praha - Premiér Mirek Topolánek má v úmyslu jmenovat novým ministrem dopravy bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla. I když o obsazení křesla ministra zdravotnictví není definitivně rozhodnuto, grémium ODS s tím dnes bylo seznámeno. Sám Bendl informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil - podle některých zdrojů ale už vybírá spolupracovníky. Pražská ODS by ale byla raději, kdyby dopravě šéfoval poslanec Jan Bürgermeister.

O Bendlovi jako Řebíčkově nástupci se spekuluje už delší dobu. „Grémium se na ničem neusneslo, počkejte si na premiéra. Jak řekl, oznámí to v pravý čas,“ odpovídá na dotazy bývalý hejtman Bendl.

Podle kuloárních informací už má Bendl vybrané i nejbližší spolupracovníky, se kterými by na ministerstvo chtěl přijít. Ani o nich ale nechtěl předem mluvit, mohli by jimi být však i další někdejší hejtmani za ODS, které o funkce připravila prohra v podzimních krajských volbách.

Během rekonstrukce vlády se budou měnit celkem čtyři ministerská křesla. Za Džamilu Stehlíkovou nominují zelení Michaela Kocáb, za Jiřího Čunka by měl starat o ministerstvo místního rozvoje Cyril Svoboda. V souvislosti s výměnou ve funkci ministra zdravotnictví se nejčastěji spekuluje o senátorce Daniele Filipiové. Možným kandidátem je i Julínkův náměstek Marek Šnajdr, hovoří se také o zdravotním expertovi ODS Borisi Šťastném.

Ministerstvo dopravy
Zdroj: ČT24