Lékárníci podali podnět zdravotním pojišťovnám kvůli poplatkům

Praha - Česká lékárnická komora dala dnes podnět všem zdravotním pojišťovnám, aby se zabývaly nevybíráním regulačních poplatků v pěti nemocničních lékárnách v majetku Středočeského kraje. Za pacienty hradí regulační poplatky v těchto zařízeních od počátku roku kraj. Plní tak slib, se kterým sociální demokracie loni na podzim vyhrála krajské volby. Hejtman David Rath trvá na tom, že hrazení poplatků krajem je plně v souladu s platným zákonem.

„Celá řada z nich realizuje recepty nejenom svoje, ale i pro své přátele, sousedy a v tomto znovu pochybuju, že byla podle práva sjednána darovací smlouva,“ je rozzloben šéf komory Stanislav Havlíček.

Podle právníků komory je v rozporu s legislativou to, že kraj hodlá hradit poplatky za pacienty z krajských peněz. Komora to považuje za nedovolenou podporu z veřejných prostředků a porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle ní se nejedná o dary, ale porušování zákona. Rath ale s poukazem na právní analýzy, které má k dispozici, tvrdí, že je tento postup v pořádku. Poukázal na to, že zdravotní pojišťovny se v minulosti zabývaly i situací ve vrchlabské nemocnici, která také odpouští poplatky, a neshledaly na tomto postupu nic špatného.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Kvůli nevybírání poplatků podaly už dříve stížnost antimonopolnímu úřadu Česká lékařská komora či největší lékárnický řetězec Dr. Max. Grémium majitelů lékáren se hodlá obrátit se stížností na Evropskou komisi. „Kuriózním je uzavírání pouze ústních darovacích smluv, při němž pacient nic nedostává. V případě ústní darovací smlouvy musí být dar předán ihned fyzicky, jinak k uzavření smlouvy nedojde,“ doplnil právník komory Jaroslav Maršík.

V pěti krajských lékárnách pracuje 16 lékárníků. Podle jejich informací stouply počty vydaných receptů v těchto zařízeních jen v prvním týdnu roku o 80 až 112 procent. Komora doporučila lékárníkům, aby i při tomto náporu pacientů nezanedbávali svoji povinnost řádně poučit pacienty nejen o tom, že nemusejí hradit poplatek, ale hlavně o tom, jak správně užívat lék, který jim na recept vydají.