Češi nabídli řešení výměny dat v Schengenu, zaměří se i na moderní technologie

Praha - České předsednictví představilo na dnešním neformálním jednání ministrů vnitra v Praze návrhy, jak by se daly vyřešit problémy s novým schengenským informačním systémem SIS II. Součástí jednání byla i protidrogová politika a využití moderních technologií pro lepší bezpečnost EU a dětí. Podle Langera je už nicméně jasné, že spuštění SIS II na podzim není reálné. Za předsednictví Francie byla prioritou ministrů vnitra imigrace. ČR nyní obrací pohled jiným směrem. Přestože jsou jednání neformální, jejich výsledky mají vliv na budoucí politiku EU.

Klíčovým bodem jednání je především schengenský informační systém SIS II., který se EU stále nepodařilo spustit, i když měl začít fungovat už před dvěma lety. V prostoru od roku 1995 existuje informační systém, který slouží k výměně dat o ztracených dokladech, kradených autech a podobně. EU už ho chce delší dobu nahradit výkonnějším a lepším systémem - SIS II, který by měl navíc zahrnovat i biometrická data, například otisky prstů. Jeho spuštění ale provází technické problémy a kvůli chybám dodavatele se možná spustí až v roce 2010.

„Všichni víme, že ten projekt je ve vážných problémech, že se v žádném případě nedá zvládnout plánovaný scénář spuštění na podzim 2009,“ řekl ministr Langer. České předsednictví je podle něj připraveno přijít s návrhy, jak vzniklou situaci řešit. Pokud se ale problémy nevyřeší do léta, je současně připraveno i na realizaci alternativního plánu. Problémy a zpoždění připustil při příjezdu i eurokomisař pro právo a justici Jacques Barrot.

Na vývoj systému dohlíží Evropská komise. Vlastní práci pak vykonává soukromá firma. Ta by měla zajistit, že do začátku podzimu bude systém funkční. Z některých zemí ale zaznívají kritické hlasy, kterým se problémy se spuštěním systému moc nelíbí. „Rozčiluje mě, že to trvá tak dlouho,“ reagoval lucemburský ministr spravedlnosti, obrany a rozpočtu Luc Frieden. „Už nemáme důvěru v komisi,“ uvedla zase rakouská ministryně vnitra Maria Fekterová, podle níž skončila testovací fáze systému nezdarem.

Ministři už diskutovali i o využití a bezpečnosti moderních technologií. Bojí se například toho, že by zločinecké struktury mohly mít lepší technologie, než mají orgány Evropské unie. „Delikventi a teroristé dokonale zvládají nové technologie. Pokud nebudeme schopni postupovat rychleji, máme dopředu prohráno,“ uvedla francouzská ministryně vnitra Michéle Alliot-Marieová. Ministři se proto shodli především na tom, že případnému náskoku se musí zabránit. ČR nyní musí zjistit, co a jak funguje. Výsledkem by mělo být nastolení nového systému výměny a ochrany dat.

Eurokomisař Barrot dostal od Langera doménu childalert.eu

V Kongresovém centru se dnes jednalo i o ochraně dětí, které používají internet. Česká republika chce na jaře uspořádat summit, který by se zaměřil na boj proti pedofilům na internetu a zpřísnil jejich postih. V rámci schengenského informačního systému chce také zlepšit využívání dat, která by mohla například urychlit pátrání po unesených dětech. Eurokomisař Barrot dostal od Langera jako dárek zaregistrovanou doménu childalert.eu, která by se podle něj měla stát jakýmsi meeting-pointem, odkud se uživatelé dostanou do jednotlivých členských zemí, kde získají více ifnormací.  

Probírala se také další priorita českého předsednictví - protidrogová politika. ČR má nejvyšší počet uživatelů pervitinu v Evropě. Chce proto začít tvrdě bojovat proti proudění drog do Evropy. Jedna z cest pro pašeráky heroinu z Afghánistánu vede právě i přes naší republiku.  

Vydáno pod