Městská policie loni na pokutách vybrala o 17 milionů korun méně

Praha - I když počet dopravních přestupků v Praze stoupl loni o dva tisíce, městská policie loni na pokutách vybrala o 17 milionů korun méně než v roce 2007. Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) za to může jiné zaměření strážníků, kteří začali více dohlížet na veřejný pořádek než na porušování dopravních pravidel. U dopravních přestupků jsou pokuty podle Blažka výrazně vyšší. I tak strážníci vypsali pokuty za 120 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy, kterou ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš předložil bezpečnostnímu výboru zastupitelstva.

„Městská policie cíleně řešila méně přestupků v dopravě. Na pokutách jsme tak vybrali o 12 procent méně, to mi ale nevadí,“ řekl Blažek. Celkem loni strážníci podle předložené zprávy odhalili 924.000 přestupků, z toho bylo více než 826.000 přestupků v dopravě, což je asi o 5500 méně než před rokem. Počet odhalených přestupků z oblasti veřejného pořádku přitom stoupl o více než 14 procent na asi 67.000.

Policie pokutovala 5300 taxikářů

Podle Kotrouše strážníci také více kontrolovali parkování na místech pro invalidy, zjistili zde 2700 přestupků, což je o více než 60 procent více než předloni. O téměř 1000 také stoupl počet přestupků řidičů taxislužeb, strážníci je pokutovali ve více než 5300 případech. Městské policii se loni podařilo dopadnout 589 hledaných lidí, což je o 17 procent více než v roce 2007.

Městské policii se v minulém roce nepodařilo naplnit slib vedení magistrátu, že se do konce roku 2008 zvýší počet strážníků o 1000 mužů a žen. Náborová kampaň sice přilákala do řad městské policie zhruba 1100 nových strážníků, zároveň ale přes 600 zkušených městských policistů odešlo. Kotrouš očekává, že se letos i díky zvýšení platu podaří počty strážníků zvednout.

Blažek zdůraznil, že i když se počet strážníků nezvýšil, na ulicích loni městští policisté strávili o desetinu více hodin. „Je to samozřejmě díky přesčasům, ale i tak to hodnotím kladně,“ podotkl Blažek.