Klaus jmenuje nové ministry, Topolánek je uvede do úřadů

Praha - Vláda Mirka Topolánka se dnes dočká ohlášených personálních změn. Prezident Václav Klaus jmenuje pět nových ministrů a premiér je následně uvede do úřadů na jejich ministerstvech. Jedná se o novou ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou, ministra dopravy Petra Bendla, ministra pro lidská práva Michaela Kocába, ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobodu a šéfa Legislativní rady vlády Pavla Svobodu. Během celého průběhu jmenování nabídne ČT24 přímé přenosy, živé vstupy i diskuze s odborníky.

Nejvýraznější změnou v kabinetu je odchod současného předsedy koaliční KDU-ČSL Jiřího Čunka ze všech vládních funkcí. Jeho vicepremiérskou funkci přebírá ministryně obrany a místopředsedkyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Na ministerský post přichází z pozice šéfa Legislativní rady vlády lidovec Cyril Svoboda, politik s mnohaletou praxí v několika vládách. „Určitě budu pokračovat v tom dobrém, co tam je vytvořeno. To znamená, že nikdo nejde s nějakou sekerou v ruce.“ Vystudovaný právník je ženatý, má čtyři syny a je držitelem několika vyznamenání.

Z vlády odchází také ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), vaz mu zlomilo nedostatečné vysvětlení reformy zdravotnictví a také tvrdé prosazování zdravotnických poplatků. Na jeho místo nastoupí senátorka a členka výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Daniela Filipiová. Povoláním architektka je podruhé vdaná a má dvě dcery.

Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl nahradí odstupujícího ministra dopravy Aleše Řebíčka - premiér ho odvolal obdobně jako Julínka pro neschopnost dostatečné komunikace, přestože „dokázal připravit realistickou a propracovanou koncepci dopravní infrastruktury“. Bendl skončil ve vedení Středočeského kraje po osmi letech po podzimních prohraných volbách. Rodák z Kladna je dvakrát rozvedený a má dvě děti.

Že z vlády odejde zelená ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, mnoho lidí nepřekvapilo. Rozruch však způsobilo jméno jejího nástupce - Michaela Kocába. Známý frontman Pražského výběru se v politice průběžně angažuje od listopadového převratu v roce 1989 - stal se poslancem Federálního shromáždění, přispěl k odsunu sovětských vojáků z Československa a je externím konzultantem bývalého prezidenta Václava Havla. V loňských podzimních volbách neúspěšně kandidoval do Senátu za Stranu zelených. Někteří kritici mu také vyčítají, že byl evidován StB jako kandidát tajné spolupráce. Kocáb však jakoukoli spolupráci popřel.

Nováčkem ve vládě a potažmo také v českých politických kruzích je Pavel Svoboda, který svého jmenovce Cyrila Svobodu nahradí na postu šéfa Legislativní rady vlády. Svoboda je vystudovaný právník a ve světě má pověst zkušeného diplomata. Působil jako náměstek tehdejšího ministra zahraničí Cyrila Svobody a od května 2007 je stálým představitelem ČR při Radě Evropy. Hovoří několika jazyky a je svobodný.

Scénář mimořádného vysílání ČT24

12:30 - 13:00 Studio ČT24 o výsledcích práce Jiřího Čunka, budoucnosti ministerstva pro místní rozvoj a možnostech nastupujícího Cyrila Svobody. Živě ve 12:45 uvedení ministra do úřadu.

13:05 - 13:20 Uvedení Petra Bendla do úřadu a následná diskuze ve Studiu ČT24 o prioritách v resortu dopravy.

13:30 - 14:00 Uvedení Daniely Filipiové do úřadu a komentáře k budoucnosti zdravotnické reformy ve Studiu ČT24.

14:15 - 14:30 Živý vstup z jednání unijních ministrů práce v Luhačovicích.

14:45 - 15:00 Rozhovor s Petrem Nečasem o výsledcích jednání v Luhačovicích, mobilitě v rámci EU a hospodářské krizi

15:15 - 15:30 Studio ČT24 o dopadech výměny části kabinetu na fungování vlády