Topolánkova vláda má čtyři nové tváře

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval Danielu Filipiovou (ODS), Cyrila Svobodu (KDU-ČSL), Michaela Kocába (za Stranu zelených), Petra Bendla (ODS) a Pavla Svobodu (za KDU-ČSL) novými ministry Topolánkovy vlády. Klaus na Topolánkovu žádost jmenoval do funkce vicepremiérky ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL). Vláda tak má čtyři nové tváře a jednu výměnu resortu.

Daniela Filipiová nahradí nejen opozicí kritizovaného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Na ministerstvu s ní však zůstanou dosavadní Julínkovi náměstci a rovněž odcházející ministr Julínek se bude nové ministryni snažit pomáhat. Filipiová bude muset ve funkci prokázat stabilitu zdravotnického resortu.

Nepříliš úspěšnou Džamilu Stehlíkovou vystřídá hudebník Michael Kocáb a Petr Bendl usedne na ministerstvu dopravy místo Aleše Řebíčka.

Snad nejdramatičtější průběh mělo střídání u lidovců. Nakonec odešel  předseda strany Jiří Čunek, který se loni v dubnu vrátil do funkce poté, co kvůli podezření z korupce musel v listopadu 2007 Topolánkův kabinet opustit. Jeho místo zaujme Cyril Svoboda, který byl dosud předsedou Legislativní rady vlády, kam lidovci nominovali velvyslance ve Štrasburku Pavla Svobodu.

Cyril Svoboda bude muset podle premiéra Topolánka urychlit čerpání evropských fondů. Zrychlení činnosti čeká i nového ministra dopravy Petra Bendla, a to ve věci infrastrukturních projektů.

Pavla Svobodu čeká zamezit tomu, aby změny zákonů neznamenaly vyšší byrokratickou zátež, a Michael Kocáb se bude muset postarat o ty, kteří to nejvíce potřebují.

Noví ministři se musejí zapojit ihned do práce

Klaus poblahopřál novým ministrům a popřál jim úspěch v nových funkcích. Připomněl, že noví ministři si musí uvědomit, že ve svých funkcích nebudou mít k dispozici žádných 100 dnů hájení.

Topolánek zopakoval, že ke změně dochází kvůli reflexi vládnutí v loňském roce. Druhým důvodem vládních změn je vyšší funkčnost a dynamika při řešení předpokládaného hospodářského poklesu. Zároveň poděkoval všem ministrům, kteří odešli z ministerských postů.