V Rakousku podepsána dohoda o dálničním spojení Brna s Vídní

Vídeň - Mezivládní dohoda o dálničním propojení mezi Brnem a Vídní byla dnes podepsána v rakouském hlavním městě. Propojení obou sítí - rakouské Severní dálnice A5 a české rychlostní komunikace R52 - dokument umísťuje mezi obce Drasenhofen a Mikulov. Sdělil to dnes český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal, který za českou stranu dohodu podepsal. Za rakouskou stranu podepisoval představitel ministerstva zahraničí, velvyslanec Rudolf Lennkh.

„Z rakouského hlediska spočívají výhody Severní dálnice nejen v kapacitním propojení mezi hospodářskými regiony Brna a Vídně, ale i v úlevě, kterou to přinese obyvatelstvu obcí na trase dosavadní silnice,“ řekla k tomu agentuře APA rakouská ministryně dopravy Doris Buresová.

APA poukazuje na to, že z české strany chybí k tomuto propojení ještě asi 20 kilometrů rychlostní silnice od Pohořelic ke hranici. Hotov je již řadu let úsek od Brna do Pohořelic, pak se výstavba zastavila. Trasa je součástí transevropské sítě TEN (Trans-European-Network).

Smlouva měla být podepsána již před několika měsíci

Dnes podepsaná dohoda měla původně vejít v platnost loni 19. září. Kvůli kompetenčním nejasnostem a formálním závadám však ministr zahraničí Karel Schwarzenberg k podpisu odmítl udělit plnou moc. Rakouská vláda ale má dostavbu dálnice A5 ve volebním programu a potřebuje vykazovat jeho plnění, proto měla zájem o dohodnutí místa, kde se obě sítě setkají.

Další dříve zvažované varianty, především propojení přes Břeclav přímo na dálnici D2 nebo severozápadní dálniční trasa Vídeň-Praha přes Znojmo, dnešní dohodou nijak dotčeny nejsou, uvedl Koukal. „Rakouská strana je připravena dobudovávat v příštích letech další kapacitní napojení na Česko, v závislosti na naléhavosti a financích,“ řekl. Financování těchto spojů by mělo jít z dopravního fondu, jehož součástí je výběr mýtného, dodal.